Közép-európai jazzkvartett adott koncertet Kiskanizsán

Lemezbemutató koncertet tartott a Varga Dániel Eastern European Quartet a Móricz Zsigmond Művelődési Ház udvarában. A jazz-zenekar különlegessége, hogy magyar, lengyel és horvát tagja is van, akik immáron hosszú évek óta játszanak együtt.

A zenekar a jazz több stílusát ötvözi, így a nemrég megjelent albumuk műfaját is nehéz behatárolni. A kanizsai közönség a lemez dalaiból hallhatott válogatást, a repertoárban csak saját szerzemények szerepeltek.

– Azzal a jelzővel szokták illetni a zenénket, hogy modern mainstream jazz és, hogy vannak benne avantgárdra és free jazzre utaló elemek is. De leginkább a jazztradícióban gyökerezik az, amit csinálunk, csak annak egy kortársabb megnyilvánulása – mondta el Varga Dániel, az Eastern European Quartet szaxofonosa.

A tagok Grazban találkoztak, amikor együtt tanultak a helyi konzervatóriumban. Az együttes neve a kelet-európai származásukra utal, hiszen a gitáros Piotr Lipowicz és a dobos Piotr Budniak lengyelek, a nagybőgős Ivar Krizic pedig horvát.

– Ausztriában, Grazban tanultam, ahol sok magyar zenész is. Volt lehetőségem sok magyar zenekarral játszani és a magyarok zenéje mindig magas szintű volt. Nagyon inspiráló volt magyar zenészekkel együtt dolgozni. Úgy gondolom, hogy ez az együttműködés horvátok, magyarok és lengyelek között különleges zenei elemeket tartalmaz – nyilatkozta Ivar Krizic, az Eastern European Quartet nagybőgőse.

A koncert létrejöttét a nagykanizsai Petőfi Klub támogatta.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)