Lelki problémákra vezethető vissza, hogy sok fiatal függővé válik az Elf Bartól

Mint ismert: a folyadékkal feltöltött, eldobható elektromos cigaretta árusítása és használata június közepe óta illegálissá vált Magyarországon. Lugosi Alexandra szerint főként a lázadó kamaszok így is előszeretettel fogyasztják a fekete piacon még elérhető terméket.

A fiatalok körében csak „manórúdként” ismert e-cigarettát azért tiltották be, mert nem számít bevizsgált terméknek. Szakértők szerint egy Elf Barban - mérettől függően - akár 14 doboz hagyományos cigarettára elegendő nikotinmennyiség van, ráadásul az ízesítéséhez használt illóolajok is károsíthatják az egészséget.

– Az e-cigik azok most nagyon menők, hiszen finomak is, nem is büdösek. Régen mindenkit az rettentett el a cigitől, hogy milyen büdösek leszünk tőle. Most már ez sem tapasztalható. Ez valahogy vonzóvá teszi ezeknek a dolgoknak a kipróbálását. Azt tudnám megfogni, hogy a könnyű elérhetőség is fontos, hogy „megrendelem az internetről, három nap alatt itt van és máris el tudom fogyasztani vagy el tudom szívni”. Ez a hozzáférhetőség is a technikai előrehaladással felgyorsította ezeknek a szereknek a használatát – mondta el Lugosi Alexandra klinikai szakpszichológus.

Lugosi Alexandra úgy látja, hogy az Elf Bar illegálissá tétele nem változtat azon a tényen, hogy a fiatalok előszeretettel fogyasztják. A lelki krízisben lévő kamaszok és fiatal felnőttek a lázadás egyfajta eszközének is tekinthetik azt, hogy ilyen elektromos cigarettát szívnak.

– Valamilyen szempontból befolyásolja természetesen, hiszen az, ami tiltott, sokkal vonzóbb és kíváncsibbá teszi az embereket. Főleg a fiatalokat, hogy kipróbáljanak egy olyan szert, ami tiltott, mint a gyümölcs. Ilyen szempontból én azt mondom, és az lenne a legnagyobb lényeg itt az egészben, hogy a fiatalok esetében, főleg a 15-20 éves korosztály esetében van egy úgynevezett serdülőkori krízis, a rendszer elleni tiltakozás. Valahol itt mutatkozik, hogy „próbáljunk ki olyan szereket, amiket nem engednek” – tette hozzá Lugosi Alexandra.

A Nemzeti Adó – és Vámhivatal júniusban kiadott közleménye szerint, aki az illegális szereket árusítja, az ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújtható.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)