Magasnak számít a Zalában learatott gabona mennyisége

Búzából öt és fél tonna, repcéből több mint két és fél tonna termésátlaggal zárja az aratási időszakot Zala megye. Sabján Krisztián, a kamara megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy ez a mennyiség országosan kiemelkedőnek számít. Az őszi vetésű növények betakarítását várhatóan a következő napokban befejezik a mezőgazdászok. 

Az őszi árpa és a repce szinte teljes mennyiségben, a búza kilencven százalékban, a tavaszi árpa pedig 75 százalékban már betakarításra került Zalában – tájékoztatta Híradónkat Sabján Krisztián. Az állattartással foglalkozók már a szalmabetakarítások felével elkészültek és a tarlóhántásokkal is jól állnak a gazdák a megyében.

– Ami nagyon fontos és úgy gondolom, hogy kiemelkedő, megyei szinten nem, de országos szinten kiemelkedő, az az, hogy több mint 5,5, majdnem 5,6 tonnás búzaátlaggal zár Zala megye. Ez fényévekkel jobb, mint az alföldi régiókban, ahol sok helyen a 2 tonnát sem érte el. Repcéből is úgy gondolom, hogy ez a 2,6 tonna a 2022-es évben egy kiemelkedő teljesítmény – árulta el telefonos interjújában Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke. 

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)