Megemlékezést tartottak a roma holokauszt 78. évfordulója alkalmából a Vár utcai emlékműnél

 A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat 1995 óta, minden évben lerója kegyeletét az Ifjúsági Parkban a második világháborúban elhunytak előtt.  

1944. augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt több mint 3000 romát végeztek ki Auschwitz-Birkenauban. Teleki László, a roma önkormányzat elnöke hangsúlyozta: azért szerveznek megemlékezést évtizedek óta, hogy az akkori tettek ne merülhessenek

– Az emlékművet, ahol most vagyunk, a nagykanizsai Ifjúsági Parkban, ezt a második világháborús emlékművet, 1991-ben Tarnóczky Attila, illetve néhai Orsós Ferenc - ők már nincsenek sajnos köztünk -, álmodták meg és ők valósították meg. Azóta itt folyamatosan megemlékezünk a roma áldozatokról. Azt követően hivatalosan megalakult 1995-ben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, akkoriban Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, azóta minden évben megemlékezünk – árulta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A roma holokauszt már a koncentrációs táborok létrejötte előtt megkezdődött, de az akkori értelmiség nem foglalkozott a jeleivel – mondta el Kardos Ferenc. A holokausztkutató szerint ma is jelen vannak a rasszizmus eszméi és a jelenség ellen csak emlékezéssel lehet védekezni.

– Most már úgy érzem, hogy az emlékezéskultúra megtörtént, annak van egy szervezeti háttere, van egy hagyománya, ezért vagyunk mi most itt. Az oktatásban még mindig nem tartom elégségesnek azt, ahogy ez megjelenik. illetve el van bagatellizálva sokszor. Tehát valahol a fiatalok számára ez már nem tragédia, ez nem is tűnik fel sokszor ebben a világban és akkor megint jobban hatnak azok az eszmék, amelyek azt mondják, hogy nem is volt és meg is érdemelték. Ezek a rasszizmus szavai a mai világban is közlekednek –fogalmazott Kardos Ferenc, roma holokausztkutató.

Az esemény végén a jelenlévők a holokauszt szobornál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)