Megnyitották a bűnmegelőzési irodát Zalakaroson

A fürdővárosba a nyári időszakban nemcsak a vendégek, de évtizedek óta a kortárs segítők is visszajárnak. A fiatalok munkájának fő célja a segítségnyújtás mellett a megelőzés.

A nyári hónapokban mintegy 40 kortárs segítő végez szolgálatot a kanizsai bűnmegelőzési ponton, valamint a fürdővárosban. A fiatalokat az immár hagyományos tábori programban készítették fel a feladatra.

 – Idén második alkalommal vagyunk itt, a feladatunk, hogy a segítségre szorulóknak segítséget nyújtunk, szórólapokat osztunk és útbaigazítjuk azokat, akik segítséget kérnek – mondta el Horváth Árpád kortárs segítő.

A járőrözés során a medenceparton vagy az autóban hagyott értékek védelmére is figyelnek a diákok, akiket minden évben örömmel fogadnak Zalakaroson.

– Jelenlétükkel egy olyan biztonságot kölcsönöznek a vendégeknek elsősorban, ami felejthetetlen és olyan kikapcsolódást biztosít, amikor nem kell máson aggódniuk. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy nem csak a vendégeknek jelentenek biztonságot, hanem a fürdőnek és a fürdő dolgozóinak. Ebben az időszakban rengeteg vendég keresi fel a fürdőnket és nyilván mindenki mellé nem állíthatunk személyzetet, nagyobb a felelőssége ebben az időszakban a kollégáknak is, ezáltal azoknak a terheknek egy részét le tudják venni a vállukról, ami ahhoz kell, hogy felhőtlenül kikapcsolódjanak a vendégek – fogalmazott Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója.

Mintegy 20 éve működik sikerrel Karoson a bűnmegelőzési iroda.

– Hála Isten mivel ez bűn megelőzés, mi erre fektetjük a hangsúlyt, mert amikor már a bűnt kell üldözni, mert már megtörtént a dolog, az már nehezebb. Mi ezt próbáljuk megelőzni, ezért vagyunk és ezt elég sikeresen tettük a tavalyi is és az elmúlt években is. Tavaly például az iroda nyitvatartási ideje alatt nem volt esemény, kisebb dolgok vannak, eltűnik a papucs, megkeressük, visszaadjuk, ilyenek vannak, de bűncselekmény és nagyobb volumenű dolog nem történt – hangsúlyozta Bali Miklós, bűnmegelőzési csoportvezető.

Ne váljon senki áldozattá, ez a cél, persze ehhez a vendégek figyelme is kell ­ tette hozzá a bűnmegelőzési szakember. Az önfeledt strandolást egész nyáron segítik a kortárs segítők, hozzájuk pedig tolmács is csatlakozik Zalakaroson.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)