Megtartották a 19-es udvar helyén kialakított parkoló szakmai átadását

A márciusban induló projekttel a napokban végzett a kivitelező. Fodor Csaba ma hangsúlyozta: a helyi kormányoldal számos módon próbálta gátolni ezt a beruházást, hogy elmondhassák, az ÉVE még erre sem képes, mégis sikerült hasznosítani egy évtizedek óta kritikusnak számító területet.  

A 2021. július 27-ei közgyűlésen döntöttek a bontásáról a városatyák, a határozattal szinte egy időben belehajtott egy autós az egyik omladozó épületbe.

Ma a Via Kanizsa és a Vagyongazdálkodás képviselői is részt vettek a bejáráson. A jelenlegi tervek szerint mintegy 110 autóbeállót festenek majd fel, és ez a terület nem az Erzsébet téri, hanem a Magyar utcai díjzónába esik majd, azaz szeptembertől 240 forint lesz egy óra. Mint megtudtuk, a szakemberek már 2 hónapja végezhettek volna a munkával, ám a Kiskastély felőli kerítés engedélyeztetése jelentősen kitolta a befejezést.

– Kezdtük a tetőbontásokkal, külön a faanyaggal. Aztán az épületeket bontottuk el, ezeknek a törmelékét aztán újrahasznosítottuk. Az újrahasznosított anyag egy részét visszaszállítottuk, s be lett építve, mint alépítményi réteg, s arra került rá ez a bazalt zúzalék, ami a parkolófelületet adja – nyilatkozta Balassa Károly, a Balassa-Építő Kft. ügyvezetője.

Az eredeti tervek szerint már márciusra elkészült volna a parkoló, azonban először a tervtanács visszadobta a bontási dokumentációt, majd később – ahogy Fodor Csaba fogalmazott – a kerítésépítés közgyűlés elé vitelével és a műszaki átadással is szándékosan húzta az időt a polgármester.

– Elkészültünk. Voltak kisebb-nagyobb problémáink, éreztük, hogy valakik nem nagyon akarják, hogy ez megvalósuljon. Azt gondolom, ízlésekről vitatkozni nem nagyon van értelme. A mi ízlésünkbe nem fért bele ez a 19-es udvar, ahogy kinézett, a polgármester és Cseresnyés Péter viszont szerette azt a látképet. Mi úgy gondoltuk, megteremtjük annak a feltételét, hogy ezt rendezetté tegyük. Nekünk lett igazunk, meg tudtuk oldani – mondta el Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Augusztus elején nyitják meg a teret, a bejárat a Magyar utca felől, a mostani kapu helyén lesz. A beruházásra 35 millió forintot különített el a városvezetés az általános tartalékokból még 2021-ben. Ehhez az összeghez a többletmunkák miatt tavaly novemberben ítéltek további 1 millió forintot. Fodor Csaba szerint ez az összeg elég volt, nem kellett tovább terhelni a költségvetést. A rendre felmerülő kérdések közül az is eldőlt: a kéményt megerősítették, így marad, akárcsak a 3 fa is, egészen addig, amíg a minisztérium nem ad tájékoztatást a konferencia-központ építéséről.  

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)