Motorszenteléssel egybekötött misét tartottak Kistolmácson

Ma van Szent Kristóf, az utazók védőszentjének ünnepe. A szentre emlékezve hétvégén országszerte tartottak járműszenteléseket. Kistolmácson a motorok megáldásával egybekötött, szabadtéri szentmisét rendeztek, ahol a motorosok egyúttal leróhatták kegyeletüket elhunyt társaik előtt. 

2012-ben készült el a balesetben meghalt motorosok emlékére állított emlékmű Kistolmácson, azóta minden évben tartanak motorszentelést a településen a Szent Kristóf emléknapjához legközelebb eső hétvégén. A misét celebráló Aigner Géza plébános szerint, ezen az eseményen is emlékeztetik az embereket az isteni gondviselésre.  

– Amikor megáldjuk az úton lévőket, megáldjuk ezeket a járműveket. Akkor lehetőségünk van, hogy elgondolkozzunk azon, hogy hogyan is kellene nekünk közlekednünk. Nem csupán arról szól a mi útba indulásunk, hogy a legrövidebb idő alatt megérkezünk, hanem közben egy közösségi magatartást tanúsítunk és mindig az Isten kezében vagyunk. Ezért örülök annak, hogy ezen a kis településen Kistolmácson is megemlékeznek az elhunyt motorosokról és minden évben gondjuk van arra, hogy ezt a szentmisét megtartjuk – fogalmazott Aigner Géza plébános.

Az eseményre érkező motorosok számára a megemlékezés mellett fontos, hogy a járműveiket megáldják. Kele János úgy fogalmazott, jó tudni azt, hogy valaki vigyáz rájuk az útjuk során.

– A halott motorosokról minden évben meg szeretnénk emlékezni, különböző egyesületek emlékeznek meg az ország szerteágazó részein. A szenteléseken máshol is részt veszünk, Soltvadkerttől kezdve Nagykanizsán, itt Kistolmácson is. Mindig eljövünk ilyen eseményekre, hogy megemlékezzünk motoros barátainkról, ismerőseinkről, elhunyt szeretteinkről, társainkról. Nekünk ez fontos, hogy ezt mindig életben tartsuk a kopjafákon és bárhová megyünk az országban – mondta el Kele János.

A szentmisét követően megáldották a motorosok járműveit, valamint megkoszorúzták az emlékművet. A motoros miséről bővebben beszámolunk mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)