Négy téma hozott nagyobb vitát a csütörtöki közgyűlésen

Az emelések ellenére is 140 millió forintot kell hozzáraknia az önkormányzatnak a közétkeztetéshez – hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. A közgyűlés után a politikus kiemelte: mind a három érintett területen az emelt árak is alatta vannak a környező városok átlagának. Ahogy arról tegnap már beszámoltunk: 20 százalékot drágul a parkolás, 100 forintot a piaci asztalhasználat, valamint differenciáltan emeltek a közétkeztetés árain.

Négy téma hozott nagyobb vitát a csütörtöki, a korábbiaknál békésebb hangulatú közgyűlésen. Az egyik ilyen szemelvény a parkolási díjak 40 százalékos emelése volt, amit egy módosító után – a város döntő részében – 20 százalékra csökkentettek. Ez Bizzer András szerint azért történt, mert az ÉVE nem merte megvédeni az álláspontját.

– Szerintem megijedtek attól, hogy a Fidesz-frakció keményen fogja majd támadni az eredeti előterjesztést. S ennek is köszönhető, hogy most 40 százalék helyett csak 20 százalékos lesz majd a város legnagyobb részében. Bár az Erzsébet téren megmarad a jelentős emelés. S amit én még hiányoltam az előterjesztésből az az, hogy nincsen benne gazdasági elemzés. S ez leginkább Fodor Csaba elnök úrnak a hibája – mondta Bizzer András Nagykanizsa alpolgármestere.

Az ülés után stábunk is szembesítette Horváth Jácintot az alpolgármester felvetésével, miszerint félelemből csökkentették az eredeti emelési tervet.

– Ha félünk a vitától, akkor egyáltalán nem hozunk díjemeléses előterjesztést. Nyilvánvalóan nem féltünk tőle. Annyi történt, hogy érkezett egy szakmai javaslat a Via részéről, amit Fodor Csaba egy az egyben előterjesztett. Szabó István igazgató úr jó szándékkal, nagyjából élhető és értelmezhető szeretett volna, ami jobban meglátszik a Via bevételén, s lett volna kicsi forgalomkorlátozó szerepe. De közben megnéztünk más nagyvárosokat, a díjakat, hol mennyi, s megnéztük az inflációs számokat, s ennek kapcsán hoztuk meg a módosító javaslatot – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Szintén vitát, és átszavazást is hozott az Erzsébet tér keleti felének lezárása. Az ötletet Balogh László terjesztette elő, majd Radics Bálint tett egy módosítót, miszerint eleinte csak a nyári hétvégéken próbálják ki az újítást. A tervezetet egyébként a Via Kanizsa ügyvezetője, Szabó István nem támogatta. 

– Mindenhol az a trend, hogy a belvárosból egyre jobban szorítják ki az autókat. Ennek két pozitív hozadéka is lehet, egyrészről a belváros élhetőbbé válik, javul a levegőnek a minősége, csökken a szennyezettség. Másfelől pedig azokat a parkolási és közlekedési anomáliákat is megszünteti, amik jelenleg vannak a városban –mondta a közgyűlésen Radics Bálint.

Az indítványt végül egy szavazat híján nem fogadták el. Berta Krisztián szerint, amennyiben alaposabban megvizsgálják a lezárás esetleges hibáit, előfordulhat, hogy átmegy az ötlet a testületen.

– Egyeztettem több helyileg érintett személlyel, vendéglátósokkal is. Ebből a szempontból tudnám támogatni az előterjesztést, de amire a Fidesz-frakció sokszor hivatkozik, hogy komolytalan, kidolgozatlan egy napirend, én ezt az előterjesztést is ebbe a kategóriába sorolom. S az itt érkezett módosítókat is. Nem zárkózok el attól, hogy a jövőben ezt megvizsgáljuk, viszont ez további egyeztetéseket igényel. Akár a vendéglátósok, akár a hivatal terén, s Kanizsa egészét tekintve is – hangsúlyozta Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A képviselő-testület az eredeti tervek szerint júliusban nem ülésezik, augusztusban folytatják a munkát a frakciók.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)