Népszerűnek számít Nagykanizsán és környékén a katonai pálya

facebook megosztás

Egyre több fiatal szeretne csatlakozni a Magyar Honvédség kötelékébe. Ferge László őrnagy, a városi toborzóiroda vezetője Híradóknak elmondta, hogy a jelentkezők száma Nagykanizsán és környékén meghaladja az országos átlagot. A kiképzés kezdése előtt az érdeklődőknek fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgán kell részt venniük.

A katonai pályát választó fiatalok előtt több lehetőség áll, hogy csatlakozzanak a Magyar Honvédséghez. A középiskola elvégzése után tanulhatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, de akár tartalékos vagy önkéntes kiképzésre is jelentkezhetnek. Ferge László őrnagy szerint azért is orientálódnak egyre többen erre a pályára, mert amellett, hogy fizikai kihívást jelent, a szolgálat megélhetést is biztosít.

A fiatalok köréből azt tudom mondani, hogy általánosságban elmondható, hogy érdekli őket a Magyar Honvédség. Ez természetesen igaz a továbbtanulás szempontjából is, illetve igaz a munkavállalási lehetőségek szempontjából is. Azt tapasztaltam eddig, hogy nagyjából ez a 18 és 25 év közötti korosztály az, aki abban gondolkodik, hogy tovább tanul, akár az Acélkocka altisztképző rendszerbe, akár a Közszolgálati Egyetemre, ők inkább ebben gondolkodnának – nyilatkozta Ferge László őrnagy, a Magyar Honvédség, Nagykanizsai Toborzó Irodájának vezetője.

Különösen népszerű a jelentkezők körében az önkéntes katonai szolgálat, amelynek időtartama maximum egy év. A honvédségnél ezt a szolgálati módot ajánlják azoknak, akik egyetemre vagy főiskolára jelentkeznének, hiszen a felvételi vizsgán többletpontokat ért.

– Elmélet és gyakorlat együtt van, hiszen ez ugye elengedhetetlen, hogy valaki tisztában legyen az alapokkal. Nagyon fontos, hogy kettő ciklusban zajlik az önkéntes katonai szolgálat. Az első ciklus első két hónapjában egy alapfelkészítést kapnak a katonák, a következő négy hónapban szakfelkészítésen vesznek részt. Aztán van lehetőségük hat hónappal hosszabbítani, összesen egy évet tudnak szolgálni a Magyar Honvédség kötelékén belül – tette hozzá Ferge László.

Azoknak, akik idén jelentkeztek a Magyar Honvédséghez és megfeleltek a fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgákon, szeptember 5-én kezdődik a kiképzés. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.