Nőtt a belföldi és ezzel együtt csökkent a külföldi vendégek száma az előző évekhez képest Zalakaroson

Nőtt a belföldi és ezzel együtt csökkent a külföldi vendégek száma az előző évekhez képest Zalakaroson. Üsztöke Botond, a Zalakarosi Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy jelenleg a látogatók 80 százaléka Magyarországról érkezik a fürdőváros hoteljeibe pihenni. A vendégéjszakák száma pedig a 2019-es évhez hasonlóan alakul a turisztikai szolgáltatóknál.

A szakemberek szerint 2019-ben zárta a legjobb évet a zalakarosi turizmus, ezért, valamint a pandémiás időszak miatt is ez számít a bázisévnek a statisztikák mérésében. Üsztöke Botond stábunknak elmondta, hogy a foglalások száma mintegy négy százalékkal marad el a három évvel ezelőtti adatoktól, a magyar és a külföldi turisták aránya viszont jelentősen átalakult.

– A szegmentáció is nagyon változott. Míg 2019-ben a külföldi turisták száma Zalakaroson is körülbelül negyven százalékos volt és a belföldi hatvan százalékos volt, addig 2022-ben nyolcvan százalékos a belföldi turisták száma és húsz százalékos a külföldi turisták száma. Jó, hogy továbbra is van a sármelléki repülőtér, amely továbbra is hozza a német vendégeket, elég sok a cseh vendégek száma, de igazából a magyar vendégek voltak azok, akik sokkal többen jöttek – fogalmazott Üsztöke Botond, a Zalakarosi Turisztikai Egyesület elnöke.

Változott az utazások célja is a városban. Zalakarosra jellemző volt, hogy a családok és a gyógyulni vágyók vették igénybe leginkább a turisztikai szolgáltatásokat. A családi turizmus tovább növekszik a városban, a gyógyturizmus miatt utazók száma viszont csökkent az elmúlt időszakban.

– Körülbelül két-három százalékkal nőtt a házaspároknak a száma. Ami igazából nőtt nyolc-tíz százalékkal, az a családi vendégek száma. Ami kevesebb jelentősen, az a gyógyturizmus Zalakaroson, és ami kicsit kevesebb, az a konferenciaturizmus – tette hozzá Üsztöke Botond.

Üsztöke Botond abban bízik, hogy augusztusban a karosi szállodáknak a vendégéjszakák számát tekintve sikerül felzárkózniuk a három évvel ezelőtti forgalomhoz.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)