Rányomja a bélyegét az időjárás a termésátlagra

facebook megosztás

Gyengébb az idei termésátlag Zalában, mint az előző években az aszályos, csapadékhiányos időjárás miatt. Sabján Krisztián hangsúlyozta az ország többi részén még rosszabb a helyzet és egyes növények teljesen elszáradtak. Ma Zala megye több területén is leesett néhány milliméter csapadék, de az agrárkamara megyei elnöke szerint ennél jóval nagyobb mennyiségre lenne szükségük a földeknek. 

A tavaszi vetésű növények a megye déli, délnyugati részén elegendő esőt kaptak, viszont az északon és északkeleten tapasztalható vízhiányos időjárás miatt a kukorica egy része elszáradt. Sabján Krisztián arról számolt be, hogy ennek ellenére Zalában nincs olyan mértékű aszályos kitettség, mint például az Alföldön, ahol a kukoricát már csak bálázva, állati takarmányként tudják felhasználni.

– Én úgy gondolom, hogy Zala megye az országos viszonylatban azért nagyon jól áll. A gazdáknak a döntő többsége örülhetett annak, hogy a tavaszi fejtrágyázásoknál, gondolok itt a repcére, illetve a búza fejtrágyázásánál azért az eső időben megérkezett és több alkalommal is volt csapadék – mondta el Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Elsősorban a gyümölcsök méretében mutatkozik meg a csapadék hiánya – mutatott rá Harcz Endre. A becsehelyi őstermelő azt tapasztalja, hogy a vízigényes növényeknél, például a kivinél, még nagyobb problémát okoz a szárazság. A szakember több fórumon szembesült azzal, hogy egyes gazdálkodók a jégkármérséklő rendszert teszik felelőssé az aszályért és hangsúlyozta: szerinte nincs semmilyen összefüggés, ez egyszerűen egy szárazabb év.

– Nagyon egyszerűen cáfolható és hihetetlen, hogy egyes emberek ezt el tudják képzelni, mert ez a jégkármérséklő rendszer ez nemhogy csökkenti a csapadékot, hanem mivel kondenzációs magvakat juttat a levegőbe, hogy csökkentse a jégméretet, ezáltal a csapadék mennyiségét növelni tudja adott esetben. A január-február-március is rendkívül száraz volt, amikor nem volt jégvédelem. A múlt évben májusban rengeteg eső volt, amikor volt jégvédelem. Zalaegerszegen és Zala megye északi részén rengeteg eső volt idén, ahol van jégvédelem – fogalmazott Harcz Endre őstermelő.

Harc Endre szerint egy-egy nagyobb esőzés még jót tenne, de jelentős változást már nem eredményezne a termésben.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.