Sikeresen visszavarrták a múlt vasárnap balesetet szenvedő zalalövői férfi fél kézfejét és három ujját

Az 54 éves férfi a kezét, aki 3 ujját, fél kézfejét veszítette el fadarabolás közben. A zalaegerszegi vasúti műszaki ellenőrt úgy érte baleset, hogy a jobb kezével belenyúlt a fadaraboló gépbe. Az Országos Mentőszolgálat a zalaegerszegi kórházból szállította a pécsi klinikára, ahol még aznap éjjel megoperálták.

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél kézfejét levágta egy faaprítógép Zalalövőn múlt vasárnap - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel pénteken.    

A közlemény szerint a gép az 54 éves férfi jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le. A PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján nyolcórás műtétet hajtott végre rajta Kromek Lóránd osztályvezető főorvos által vezetett orvosi csapat.    

A kommünikében a főorvost idézve azt írták, hogy a kéz lágyrészeinek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett, viszont a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi "még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe", sérülése súlyosságát és jelentőségét pedig az is fokozza, hogy jobbkezes.    

Magyarországon először Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben a pécsi klinikán, 1982-ben pedig ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen ültettek vissza először kart. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja - olvasható a PTE  közleményében.

Az Univ TV riportját ide kattintva tekintheti meg»

MTI

(Borítókép: Univ TV)