Számos kérdés merül fel a lakossági piaci ár bevezetésével kapcsolatban

facebook megosztás

Kevés az idő, elkapkodott és bonyolult a rendszer, valamint óriási a felelősség – így foglalta össze a lakossági piaci ár bevezetésének társasházakra vonatkozó hatásait Zakó László. A Vagyongazdálkodás 3 olyan tömbért is felel, ahol nincs egyedi hőmennyiségmérő. Ezen esetekben a számlát a tulajdonosok között arányosan kell elosztani, ez pedig komoly feszültséghez vezethet a szakember szerint.  

Még a legtöbb szakportál is csak találgatja az új rendelet részletszabályait, így nem csoda, hogy a lakosság részéről is nagy a felzúdulás – említette Zakó László. A házkezelőknek augusztus 15-ig kell lejelenteni az önálló albetétek számát, ami megoldható, ugyanakkor azt a szolgáltató nem mérheti fel, hogy egy lakásban egy háromgyerekes család vagy éppen egy kisnyugdíjas él egyedül, akik akár jogosultak is lehetnének a kedvezményes árra.

– Ahol tulajdoni hányad alapján osztjuk szét a számlát, ott nagyon pórul jár az a takarékos szemléletű lakó, akinek meg kell fizetnie a pazarló, ablakot nyitva tartó és úgy fűtő lakótársának a megemelt gázfogyasztását. Van családi kedvezmény, mi nem tartjuk, s talán nem is tarthatjuk a család gyermekeinek a számát, holott a gyermekek számával növekszik a kedvezmény mértéke –fogalmazott Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Zakó László szerint az áram esetében sem jobb a rendszer, hiszen a lift és a szellőztetőgépek fogyasztása sem fér be a rezsicsökkentett árba, így a lakóknak mindenképpen számolniuk kell azzal, hogy a közös költség emelkedik.

– Ha a kormány az emberek pénztárcájának kímélése céljából hozza ezeket a rendeleteket, akkor legyen már arra is tekintettel, hogy nem csak a lakás által elfogyasztott energiát kell kifizetniük a lakóknak, hanem ugyanabból a pénztárcából ürül a pénz akkor is, amikor a közös költséget kell fizetni vagy a törvényalkotó által nem számolt egyéb költségeket. Úgy szigorú a rendszer, s szoros határidővel, hogy majdhogynem betarthatatlanok a szabályok –tette hozzá Zakó László.

Az új rendszer további buktatói közé sorolta még Zakó az időzítést is, hiszen aki esetleg átváltana átalányfizetésre, azt az év ezen periódusában nem teheti meg. A kedvezményes fogyasztás kiszámításánál pedig augusztus 1-től indul az óra, így azok is elbukhatják az engedményt, akik az egész évet tekintve beleférhettek volna. Mindezek mellett ráadásul ez a határozat negyedévre szól, így könnyen lehet, hogy a két ünnep között egy teljesen új szabályozást rendel el a kormány. 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.