Uborka, vegyes savanyúság és svéd uborkasaláta télire

2022. júl. 29.

A szepetneki Szalai-Gaál Mónikának van egy titkos receptje a savanyúságok tartósításához, eltevéséhez. A receptet a barátnőjétől kapta, és nem is hajlandó másfélével kísérletezni, mert a családjában ez nagyon bevált.

Elkészítésének az az előnye, hogy nem kell felforralni a hozzávalókat, hanem csak hidegen kell összekeverni. Viszonylag kis mennyiségben is érdemes hozzáfogni az eltevéshez, ahogyan beérik a kertben a termés, vagy van időnk elmenni bevásárolni.

Hozzávalók:

5 kg uborka, kb. 3 liter hideg felöntőlé.

A Hideg felöntőlé hozzávalói:

2 liter víz, 2 dl ecet, 20 dkg cukor, 8 dkg só, 1 kávéskanál borkénpor.

Egyik kedvenc savanyúságunk a „vegyes” – mondja Mónika, amelynek nincs tűpontos leírása, az összetétele mindig attól függ, hogy éppen mi terem a kertben. Én nagyon szeretem savanyúként a sárgarépát is eltenni a több zöld/sárga hozzávalóhoz, mert nagyon jól mutat az üvegben.

Legutóbb tettem el ún. svéd uborkasalátát is a vegyes savanyúság mellett (ugyanezzel a felöntőlével), amely hámozás nélküli nagyobb uborkákat és vöröshagymát tartalmaz, mindezeket aprítógéppel felszeletelve.

A napokban készült vegyes savanyúságnál a következő zöldségeket használtam fel: cukkini, fejes újhagyma, lila hagyma, fokhagyma, karfiol, uborka, chili paprika, hegyes zöldpaprika, sárgarépa, zöldparadicsom.

A Hideg felöntőlé hozzávalói:

2 liter víz, 2 dl ecet, 20 dkg cukor, 8 dkg só, 1 kávéskanál borkén.

Fűszerek:

(Az üvegek aljára, majd fejre állítva az egész üvegben el fog keveredni).

Bors, koriander, babérlevél, torma, kapor.

 

BAKONYI Erzsébet