Zöldséges gombaleves cukkinis pogácsával és pirított burgonyával

facebook megosztás

Sóstai József és felesége Ica, a nyári hónapokat a látóhegyi birtokukon töltik. A férj szeret főzni, szakácskönyveket nem használ, inkább kísérletezésbe fog az ételek összeállításánál. Ugyan nem vesznek össze azon, hogy ki főzzön éppen, de meg is sértődne, ha nem ő tehetné, és ezt Ica rá is hagyja. – Precízen készíti elő a hozzávalókat, szinte mérnöki pontossággal aprítja fel a zöldségeket, a krumplit – veti közbe a felesége, aki ha vasárnaponként dolgozni megy a régi munkahelyére, a férje délelőtt megfőz, és elviszi neki az ebédet.

A zöldséges gombaleves hozzávalói:

Petrezselyem, sárgarépa, zeller zöldje, kevés lestyán, külső héja nélküli vöröshagyma, csiperkegomba, 1 ek olívaolaj, só.

Elkészítése:

A felaprított zöldségeket olívaolajon megdinsztelem, felöntöm vízzel és megfőzöm. Ezután a csiperkegombával és az orsótésztával 20 percig tovább főzöm.

A cukkinis pogácsa hozzávalói:

2 db közepes méretű cukkini, 2 db sárgarépa, 1 db tojás, őrölt pirospaprika, sülthús fűszer, vagy friss tárkony, rozmaring, kömény, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gr fokhagyma, 1 ek olívaolaj, zsemlyemorzsa. A körethez burgonya, petrezselyemzöld és só.

Elkészítése:

A cukkini magját kiszedem, apró kockákra vágom és tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül megpirítom, hogy a leve elpárologjon. A sárgarépát szintén felkockázom és megfőzöm. Amikor a cukkini elkészül, a felkockázott vöröshagymát és a fokhagymát szintén zsír nélkül megpirítom. Ha kihűlt, ráütöm a tojást, megsózom, teszünk hozzá zsemlemorzsát és az egészet átgyúrjuk, mint a fasírozottat. Végül morzsával megszórva pogácsákat formázunk belőle és kevés olívaolajon megsütjük.

A pirított burgonya elkészítése:

A burgonyát előfőzöm, konyharuhán leitatom róla a vizet és kevés olajon ropogósra pirítom. Káposztasalátával vagy savanyú uborkával tálaljuk.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.