A német ősök betelepülésének 300. évfordulóját ünnepelték Homokkomáromban

facebook megosztás

A jubileumról Varga László megyéspüspök szentmiséjével és kóruselőadásokkal emlékeztek meg a Kisboldogasszony templomban. 

Történészek kutatásai alapján a német nemzetiségűek már István király kora óta sokat segítettek a magyaroknak abban, hogy a keresztény világba beilleszkedjenek és megismerjék az európai szokásokat – mondta el beszédében Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke. Az igazi fordulópont, a német betelepülés pedig 300 évvel ezelőtt, a török uralom után következett be.

– A történészek kutatásai szerint elhagyott földek, elhagyott házak, és abban vitatkoznak a történészek, hogy talán kevesebb ember vagy ugyanannyi volt abban az időben. Gondoljunk bele, hogy micsoda lelkierő kell ahhoz egy fiatalnak, hogy otthagyja a hazáját, idejöjjön és teljesen új életet kezdjen – fogalmazott beszédében Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

A török pusztítás után újjászületésért kiáltott az ország kultúrája – hangsúlyozta az eseményen Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője.

– Ez az özönvizek utáni korszak volt tisztelt hölgyeim és uraim, az Önök német őseinek az újbóli államalapítása, gyümölcsöt termő gyökeret eresztése. Ennek köszönhetően benépesültek a kihalt falvak, aranykalásszal teltek meg magtárak és megteremtődött egy modern nemzet lehetősége. Sokféle nyelven szólt a dal, sok hagyomány jelent meg az ünnepek ezerféle ékes viseletben és számos eltérő szokás keretezte a mindennapok világát – mondta el beszédében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

A szentmisét és a kórusok előadását követően megszentelték a templom mellett elhelyezett emlékkövet és emléktáblát.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.