A pilótákat és a gépeket is próbára tette a hétvégi crossverseny

48-an mérték össze a tudásukat a hétvégi kismotoros versenyen a Petőfi utcai krosszpályán. A futamon kizárólag kiskategóriás, 50 és 80 köbcentis járgányokkal lehetett indulni. A résztvevők mindannyian amatőr motorversenyzők.

Az ország minden területéről, de többségében a Dunántúlról érkeztek versenyzők a rendezvényre. A szervezők szerint egy amatőr vasparipásnak egyáltalán nem volt könnyű dolga a kanizsai pályán.

Ez egy amatőr verseny és ennek az a lényege, hogy itt legálisan tudják húzni a gázt, és tudnak versenyezni egymás között. Nem az utcán küzdenek, hanem itt a versenypályán olyan körülmények között, ami ideális egy versenyzés szempontjából. A srácoknak két órát kell motorozniuk egyfolytában, egy óra után lehet tankolni, illetve folyadékot magukhoz venni és utána tudnak tovább motorozni. A verseny időtartama ugye két óra, ez egy nagyon nehéz kihívás egyébként a motorosok szempontjából – emelte ki Bolla Ferenc, a Kanizsa Motocross Egyesület elnöke.

A levegő párás, a pálya pedig poros és csúszós volt a hétvégén. Lukácsi András úgy fogalmazott: azon kívül, hogy egy hibátlan műszaki állapotú motorral kell érkezni, elsősorban lelkileg tudnak felkészülni egy ilyen megmérettetésre.

– A motoros múltam az elég régre nyúlik vissza, már több mint húsz éve motorozok. Az elején motokrosszal is kezdtem, de azt abbahagytam egy időre sérülések és egyéb dolgok miatt. Most visszakanyarodtam valamiért újra a kismotorokhoz. Ez ugyanolyan élményt nyújt, mint a nagymotorozás, viszont sokkal kisebb költségvetésből fenntartható és kisebb az esés veszélye, vagyis, amikor esünk, akkor nem olyan nagy tempóval esünk – árulta el Lukácsi András.

A következő kanizsai programsorozat egyelőre meglepetés, de egy teljesen új műfajjal készülnek szeptemberben a motokrossz kedvelőinek.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)