Az átlagosnál több a gólyafióka idén

facebook megosztás

A Magyar Madártani Egyesület közleménye szerint terjedtek olyan álhírek, amelyek szerint az aszályos időjárás megnehezítette a faj költését. A számok azonban azt mutatják, hogy mindez a költési időszakot és a kisgólyák táplálását nem befolyásolta.

Új fészkek is épültek a meglévők mellé, ezt már tavasszal lehetett látni – mondta el a Híradó kérdésére Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület zalai csoportjának titkára.  

– Jó a helyzet itt Zalában is. A szárazság miatt azt gondolná az ember, hogy táplálék szűkében vannak, de a gólya mindenevő, a réten a tarlókon talál magának élelmet, a rovarvilág, a rágcsálók ilyenkor is rendelkezésükre állnak. Habár teljes számlálás még nem volt ebben az évben, csak a meglévő fészkeket figyeltük, hogy kelnek ki a madarak – mondta el stábunknak Darázsi Zsolt, az  MME, zalai csoportjának titkára.

A madártani egyesület munkáját országosan is segítik azok a lelkes természetbarátok, akik egy-egy fészket magukénak éreznek, mint például Nagykanizsa környékén Kiskanizsán és Miklósfán.

- Mindenképpen, ahol valami rendellenességet tapasztalnak, most a vonulás időszakában – akár villanyvezetékre repült sérült gólya vagy esetleg bennmaradt fióka a fészekben – értesítsék a nemzeti parkot. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján megtalálhatók a kapcsolatok, és akkor a természetvédelmi őrök intézkednek, mivel fokozottan védett madárról van szó. De minket is értesíthetnek, és akkor továbbadjuk az információt – tette hozzá Darázsi Zsolt.

  A fészkeken már nem sok helyen ülnek a fiókák – tette hozzá Darázsi Zsolt. Mint mondta, már Zalában is látszik a gyülekezés, a gólyáink felkészülnek a vonulásra.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.