Bábokból nyílt kiállítással is találkozhattak az érdeklődők a bázai búcsúban

facebook megosztás

 Tóth Jánosné több száz darabos gyűjteményének egy szelete látható a Bázakerettyéhez tartozó falurész kultúrházában. A község vezetésének szándéka, hogy állandó tárlatként biztosítson helyet az értékes összeállításnak.

Nyugdíjas pedagógus Tóth Jánosné. A gyűjtőszenvedélye már évtizedekkel ezelőtt kezdődött, hiszen szükségesnek tartotta a bábok használatát a tanításhoz. Szerinte a gyermekek a figurák használata által személyiségükben fejlődnek, szókincsük is gazdagodik. Ahogy fogalmazott: a bábok mögé bújva azok a gyerekek is megszólalnak, akik a tanórán visszahúzódóak, félénkek.

 – A legnagyobb élményem az volt, amikor a dadogós kisfiú a bábozás során teljesen elfelejtette, hogy ő dadog, sőt, a továbbiakban, tehát az év során még a valós életben is megszűnt a dadogása. Tehát a belső stressz oldására is, rettentő nagy tárháza van a bábozásnak, a bábjátéknak a gyerekek nevelésében, formálásában – mondta el  stábunknakTóth Jánosné.

A gyűjteményben helyet kapnak a nyugdíjas pedagógus által készített bábok, de olyan alkotások is vannak, amelyeket saját tanítványai formáltak. A kiállítást a bázai búcsú részeként rendezték meg.

– Az fontos, hogy minden alkalommal próbálunk bemutatni az itt élő alkotók gyűjtő munkáiból dolgokat. Tavaly festménykiállítás volt, előtte oltárterítők, most ez a bábkiállítás, ami azért mutatja, hogy itt olyan emberek vannak, akik a kultúra egy-egy szeletét magukénak vallják – fogalmazott Csatlós Csilla, bázakerettye polgármestere.

Az összesen több mint 500 fős gyűjteményt a település gondozná tovább, ennek érdekében Bázakerettye vezetése az egykori iskola, ma kultúrház épületének felújítására pályázik. A cél, hogy ott állandó kiállításként legyenek megtekinthetők Tóth Jánosné bábjai.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.