Elkészült a Széchenyi tér

facebook megosztás

A projektről ma tartott sajtótájékoztatót Czirákiné Pakulár Judit, a Városfejlesztő Kft. ügyvezetője és Berta Krisztián önkormányzati képviselő. A terület felújítása a „Zöld város, Zöld Nagykanizsa” projekt utolsó elemeként valósult meg, mintegy 400 millió forintból.

A másfél milliárdos, Zöld város, Zöld Nagykanizsa projektbe, aminek a részeként az Eötvös és a Deák tér megújult, eredetileg nem került bele a Széchenyi tér. Így 391 millió forintos ráemelést kellett kérnie a minisztériumtól a Városfejlesztőnek. Ehhez később – a korábbi tervezésből kimaradt munkák miatt – még nyolcmillió forintot kellett hozzátennie az önkormányzatnak. A kivitelezés alatt rendre előjöttek azok a lakossági kritikák, amelyek a tér zöld elemeit hiányolták. Mint azt Czirákiné Pakulár Judit elmondta, több mint 5000 növényt telepítettek a megújult térre.

– A gyepesítés meghaladja a 2100 négyzetmétert. Azt gondolom, nagyon szép és sikeres gyepszőnyegterítés-történt, amit a Netta végzett. Nagyon szép, minőségi zöldfelületek kerültek kialakításra, több mint 50 fát ültettek ki, s az utcabútorok is a városi arculathoz illeszkedően lettek elhelyezve. Láthatók a virágplanténerek, amiből több mint 10 van, s a kerékpártárolókból és a padokból is tízes nagyságrend került kihelyezésre –nyilatkozta Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Berta Krisztián szerint a tér fejlesztését folytatni kell, így elengedhetetlen, hogy a városvezetés megpróbálja megoldani az egykori munkásszálló felújítását. Júliusban már foglalkoztunk a tömb kérdésével, akkor Zakó László elmondta, az épület sorsát tovább bonyolítja, hogy a tulajdoni lap alapján a nemzeti és a zalai vagyonkezelő is birtokolja.

– A Széchenyi tér végre megszépült, megújult, már csak ez kandikál ki a sorból. Ezzel is foglalkozunk, hogy a munkásszállót miként lehetne hasznosítani. Elképzeléseink szerint tökéletes funkció lenne a bérlakásprogram. Ezért is adtunk be költségvetési módosítót a központi költségvetéshez, a közgyűlési döntést követően. De az országgyűlési képviselőnk nem tartotta ezt a kérdést sem fontosnak, pedig rendkívül fontos városunk életében, főleg ebben a válságos időszakban, illetve ebben a lakhatási helyzetben –fogalmazott Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A kivitelező szakemberei még néhány hiányosságot szerdáig kijavítanak, így aznap nyílik meg teljesen a felújított terület és a 44 parkoló.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.