Használjuk biztonsággal a pb-gázpalackot

Idén már több olyan káresetnél avatkoztak be megyénk hivatásos tűzoltói, amelyeknél valamilyen oknál kifolyólag meghibásodott egy gázpalack. Emellett a tűzeseteknél szintén számtalanszor találkoztak már egységeink tűzzel érintett, vagy tűz miatt kimenteni szükséges gázpalackokkal.

Egy hét leforgása alatt két olyan helyszínen is közbe kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, ahol akár nagyobb baj is történhetett volna: Zalaegerszegen csak a gáz szivárgott a palackból, míg Nagykanizsán fel is robbant. Utóbbi helyszínen éppen családi grillezéshez készültek a felhasználók, a tűz pedig kis mértékben az ingatlanra is átterjedt. Szerencsére mindkét esetben a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően személyi sérülés nem volt és Nagykanizsán az ingatlant is sikerült megmenteni egy esetleges kiterjedtebb lakástűztől.

Az esetek többségében a lakosság által használt propánbutángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját.

A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon.

Figyelni kell arra is, hogy abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, töltettömegük együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot.

A tárolás körülményei is lényegesek: PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak. Ráadásul legfeljebb 35 kilogramm töltettömegnek megfelelő mennyiségű tartalékpalack tárolható.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései szerint propánbutángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet tárolni.

Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, garázsokban is.

A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propánbutángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki.

Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben

Nemcsak a propánbutángáz-palackok nehezítik a tűzoltók munkáját, hanem az acetilénpalackok is, amelyek főleg az autószerelő és a karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A hő hatására felhevülő acetilénpalackokban könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Előfordult, hogy már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehet megelőzni a robbanást

A gázpalackban található cseppfolyós gáz propánból, butánból, vagy propán-bután keverékből áll. Mivel a cseppfolyós gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, az összes alternatív energiahordozó közül a legtisztább és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik. A cseppfolyós PB-gázok eredeti állapotukban színtelenek és szagtalanok, ezért forgalomba hozataluk előtt oly mértékben szagosítják őket, hogy esetleges szivárgásuk határozottan felismerhető legyen.

A PB-gáz normál légnyomáson légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten vagy nagy nyomáson válik cseppfolyóssá. A gázt általában nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ami megkönnyíti szállítását, palackban vagy tartályban történő tárolását.

A PB-gáz forgalmazásához 11,5 és 23 kilogrammos névleges töltettömegű palackok vannak forgalomban. A 11,5 kilogrammos palackok a legtöbb esetben alumíniumötvözetből készülnek A PB-gázpalackok palástján a falvastagságtól függően egy, vagy kettő vörös színű körbefutó csík jelzi az éghető gáztöltetet.

Egy gázpalackban a nyomás a hőmérséklet függvényében változik. Egy háztartási 11,5 kilogrammos teli gázpalackban mínusz 15 fokon csak 1,5 bar körüli a nyomás,  40 fokos hőmérsékleten is csak 14,5 bar nyomás jön létre. 70 Celsius fokon viszont 26 bar nyomás jön létre a gázpalackban. A felülvizsgálati tesztelés során 25 barral tesztelik a palackot, de ez a 25 baros nyomást már 70 fokos hőmérsékletnél is meghaladja a palackban lévő gáz. Így a kihasadási nyomás amit már nem bír ki a palack az ennek általában a kétszerese de ez sok mindentől függ.

A PB-gáz térfogata viszont hő hatására hirtelen növekszik meg: egy celsius hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent. Tehát egy lakástűz esetén ahol a nyolcszáz fokos hőmérséklet sem ritka akár egy perc alatt is elérheti azt a nyomásértéket a gáz, ahol felrobban a palack.

Mind a lakókra, mind a beavatkozó tűzoltókra komoly veszélyt jelentenek az ilyen jellegű tűzesetek. Ha valakinek tudomása van gázpalackok jelenlétéről egy égő ingatlanban, akkor minden esetben ezt közölje a vészhívás alkalmával, mivel a beavatkozó tűzoltóknak is más tűzoltás taktikai eljárást kell alkalmazniuk a beavatkozásuk során.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártol menti meg a lakosokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal oltó készüléket. 

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: Nagykanizsa HTP)