Hetekkel korábban véget ér idén a dinnyeszezon, mint az előző években

 

Az utóbbi hónapok aszályos időjárásának következtében országosan tapasztalható probléma, hogy a dinnyék elégtek a földeken. Friedmann Valéria, az egyik kanizsai zöldséges vezetője arról számolt be, hogy az ő üzletébe a következő napokban érkezik az utolsó magyar dinnyeszállítmány.

Ennek a belvárosi zöldségesnek a Fejér megyei Cecéről szállították a dinnyét. Friedmann Valéria elmondta, hogy tavaly még szeptember közepén is tudott hozni a gyümölcsből a beszállító, most viszont csak azon a földön maradt meg a dinnye, ahol öntözni tudták, ez a mennyiség pedig napokon belül elfogy. Az üzlettulajdonos szerint a megszokottnál jóval rövidebbre, de sokkal jobbra is sikerült az idei dinnyeszezon.

– Ilyen finom dinnye nagyon-nagyon régen volt. Én nem voltam annyira magyar dinnye párti, most azt mondom, hogy ez az év a minőségben nagyon-nagyon jó volt. A görögdinnye után kihagytuk az olaszt és egyből jött a magyar és tényleg finomak, édesek. Most erre azt tudom mondani, hogy magyar dinnyéből nekem ez volt a legjobb év, harminc év alatt a legjobb év – hangsúlyozta Friedmann Valéria, a Vali Zöldség-Gyümölcs tulajdonosa.

Az előző évekhez képest sokat drágult, így a gyümölcs iránti kereslet nagyon nehezen indult meg, az igazi dömpinget az utóbbi két hétben tapasztalta a kereskedő.

– Ezt úgy fejezném ki inkább, hogy mennyiségben eladtam azt a mennyiséget, de rövidebb idő alatt. Tehát eddig azért elkezdtük május végén és kitartottunk szeptemberig, most viszont július elejétől idáig ugyanazt a mennyiséget el tudtuk adni. Én úgy gondolom, hogy bele is fáradtak, elment a szezonja a dinnyének, mint minden gyümölcsnek. Egyik pillanatban van, a másikban nincs, az idei évre ez a jellemző – tette hozzá Friedmann Valéria.

Friedmann Valéria a következő hetekre megpróbál olyan beszállítót keresni, akinek még maradt dinnyéje.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)