Kérdésessé vált a vízművek jövője

facebook megosztás

Államosítaná az önkormányzati vízműveket a kormány. A Technológiai és Ipari Minisztérium levele szerint a városi önkormányzatok szeptember 20-ig kaptak döntési határidőt. Úgy tudjuk, jövő héten a Délzalai Vízmű közgyűlése is összeül, hiszen a víziközmű-társaságoknak már e hónap végéig jelezniük kell a szándékukat a Nemzeti Vízművek felé.

Várható volt, hogy a választási győzelem után az Orbán-kormány lépni fog, hiszen már csak a vízművek azok a nagy cégek, amelyek többségében az önkormányzatoknál maradtak – fogalmazott Horváth Jácint. A politikus szerint a probléma kettős, hiszen a vízdíj mértéke 10 éve nem emelkedett, így az önkormányzatok és a vízművek többségének nincs anyagi fedezete a rekonstrukciós pályázatokhoz, ráadásul az elszabaduló energiaárak hatalmas pluszterhet rónak a cégekre és így a fenntartókra.  

– Átveszi az állam a működtetést, átveszi a cégeket, így jelentős tulajdonrészt szerez ezekben a társaságokban. Viszont nem vállalja a garanciát arra, hogy a működés zökkenőmentes és zavartalan lesz. Mit értek ezalatt? Azt látjuk, hogy az állami vízmű által kezelt területeken jóval rosszabb az ellátás színvonala, mint az önkormányzatiakon. Ott nem megszokott az, hogy ha van egy csőtörés, akkor még aznap kimennek, és legalább ideiglenesen helyreállítják. 2-3 nap múlva mennek csak ki, addig lajtoskocsiból kell a vizet venni –nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és az állam hiányos kommunikációja miatt Horváth szerint jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy hosszú távon mi lehet a helyes döntés.

– Felelősséggel egyik oldal sem tud ma mit mondani. Az állam nem mondja meg, hogy mit vállal, nem mondja meg, hogy amennyiben átveszi, akkor pontosan milyen szolgáltatási szinten vállal ezért, így egy ugrás a sötétbe ez a folyamat. Viszont, ha nálunk marad, akkor itt állunk szemben a hatalmas rezsiköltséggel, amit valahogyan finanszírozni kell. Főleg akkor, ha nem emelkedik a vízdíj vagy nem emelkedik a vízművek bevétele, akár az állami dotáció által, akár a vízdíj emelése által. Ez egy kettős kérdés, ezt kell mérlegelni –

A Délzalai Vízmű közgyűlése mellett szeptemberben a kanizsai képviselő-testület is több pontban érinti majd a vízművek helyzetét.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.