Kimutatható a nagykanizsai szennyvízben a koronavírus koncentrációja

facebook megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése alapján országos átlagban is emelkedés tapasztalható az örökítőanyag jelenlétében. A Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ szakemberei utoljára májusban kaptak pozitív vizsgálati értéket.

A szakemberek a Covid-időszak eleje óta elemzik a városi szennyvíztelepről vett mintákat, majd Pécsre szállítják. Adamcsik Orsolya kutató arról számolt be, hogy több heti negatív eredmény után lett most ismét kimutatható a koronavírus koncentrációja.

– Tavasz végén és nyár elején a koronavírus koncentrációja csökkent a szennyvízben, de a mintázással továbbra sem álltunk le a nyár folyamán. Hetente kaptuk a szennyvíztelepről a mintákat és az utóbbi hetekben az eredményeink alapján ismét növekvő tendenciát mutattak a számok, úgyhogy elmondható, hogy a legutóbbi mintánk sajnos pozitív lett – tudtuk meg Adamcsik Orsolyától, a Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ kutatójától.

A nyári eredményeket eleinte valószínűleg a kánikula is befolyásolta, Adamcsik Orsolya szerint mostanra előfordulhat, hogy a vírus alkalmazkodott a melegebb időjáráshoz.

– A nyár folyamán nagyrészt negatívak voltak az eredményeink, ezt befolyásolhatta az időjárás, a nagy meleg. Viszont lehetséges, hogy a vírus már annyira alkalmazkodott a körülményekhez és olyan nagy mennyiségben van jelen a szennyvízben, hogy a nyári időszak sem akadályozta meg és kimutatható volt a vízben – tette hozzá Adamcsik Orsolya.

Az intézmény munkatársai év végéig, hetente folytatják a mintavételezéseket.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.