Öt év alatt 20-30 százalékkal drágult a felkészülés az iskolakezdésre

Elkezdődött a vásárlási dömping az iskolakezdésre a megkérdezett írószerboltban. A vevők azt tapasztalják, hogy az előző évekhez képest idén körülbelül 20-30 százalékkal kerülnek többe a tanszerek. A szülők szerint, akik megtehetik, azok számára érdemes legalább középkategóriás terméket választani, hogy a gyerekeik hosszabb ideig használhassák, mint az olcsóbb cikkeket.

Három általános iskolás gyermekének intézi a bevásárlást Szabadi-Csárdi Zsófia, a legkisebb szeptemberben kezdi el az első osztályt. Mint azt Híradónknak elmondta, az osztályfőnökök listája nagyon sokat segít neki a szükséges dolgok beszerzésében. A tanszerek kiválasztásakor elsősorban a minőséget veszi figyelembe.  

– Azt tapasztaltam, hogy a minőségibb termékek tovább bírják. Tehát legyen szó például egy füzetről. Én jártam már úgy, hogy a nagylányom elment az apukájával vásárolni és vettek egy olyan füzetet, ami nem minőségi és szétesett. Úgyhogy én az eleje óta erre igyekszem figyelni, illetve arra, hogy bekössem ezeket a füzeteket. Főleg most az alsósomnál nagyon fontos, a két nagy már hagyja, hogy ebbe beleszóljak. Az alsósnál már tapasztalattal indulok ennek neki, hogy bekötök mindent. A bekötőre is figyelek, a műanyag részre, hogy jobb minőségű legyen, azért, mert tudom, hogy tovább tart – fogalmazott  Szabadi-Csárdi Zsófia.

Ebben a kanizsai írószerüzletben a legolcsóbb iskolatáska 35 ezer forintért kapható, sokan szeretnek szettben vásárolni, hozzá tartozó tornazsákkal és tolltartóval, ezeket 43 ezer forinttól találják meg az érdeklődők.

– Az elsősömnek, amit vettem iskolatáskát, itt szereztem be az írószerboltban. Valóban érzek abban is drágulást, öt éve volt ezelőtt elsősöm, olyan 20-30 százalékos drágulást tapasztalok. Én ebben is annak a híve vagyok, hogy megvettem a drágább táskát, mert tudom, hogy az első három évben szépen végig fogja tudni használni. Ha innen indulok neki, akkor ez egy állítható pántos táska, ergonómiai szempontból megfelelő és tudom, hogy három évig mindenképpen ki fog tartani – tette hozzá Szabadi-Csárdi Zsófia.

Szabadi-Csárdi Zsófia elmondta, sokat spórol azzal, hogy minden évben átnézi a tavalyról maradt eszközöket is és kiválasztja azt, ami még használható, a nem sürgős kellékekért pedig a szeptemberi akciók során szokott visszamenni a boltba.  

K.T. 

(Borítókép: Kanizsa TV)