Öt lovagrend vett részt a XXIII. Iharosi Szent László Napon

A hagyományőrző programmal egy időben a falunapot is megtartották a somogyi településen. Szombaton a középkori és a nemzeti szokásoké volt a főszerep.

Többféle lőfegyver is eldördült a székesfehérvári I. András Király Lovagrend török zsoldos hadviselési bemutatóján, valamint lándzsákat és különböző korabeli vívóeszközöket is láthattak az érdeklődők. A program összeállításakor minden korosztályra gondoltak a szervezők.  

– Jó a hangulat, én úgy gondolom, hogy elég jó a megalapozás, hiszen az óvodásaink kezdték, akik hozták magukkal a családtagjaikat. Egy nagyon jó, minőségi harci bemutatót láthattunk az I. András lovagrendtől. A jó hangulatról gondoskodnak a felvidéki barátaink is a citerazenekar jóvoltából. A kísérőprogramok is jók, mert a népi kosaras körhinta, a népi játszótér, az ugrálóvár, ezek mind ingyenes gyerekprogramok –mondta el Horváth Győző, Iharos polgármestere.

A rendezvényen a testvértelepülés, Százd citeraegyüttese is fellépett. A község hasonlóan Iharoshoz, nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre.

– Épp a citeraegyüttes az, amelyikhez mindig csapódik egy-két fiatalabb emberke és tulajdonképpen vannak kis citerás csoportok is. Minden pénteken vannak próbáik, de lemaradozgatunk sajnos, mert amikor a középiskola vagy a főiskola előtérbe kerül, akkor már nem igazán összeszedhető a csapat, tehát maradnak az idősebbek, mint most is – tudtuk meg Srna Zoltántól, Százd polgármesterétől.

A programra mindkét napon nagy volt az érdeklődés

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)