Péntektől vadpörkölt- és borfesztivál valamint halfőző verseny Zalaegerszegen

Vadpörkölt- és borfesztivált, valamint országos halfőző versenyt rendeznek augusztus 26. és 28. között Zalaegerszegen.    

Mint Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere a programokat ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a vadgasztronómiára és vadászati turizmusra épülő rendezvény közel másfél évtizedes hagyomány Zalaegerszegen. A fesztiválon, amelyre tizenegy testvérvárosból, köztük az ukrajnai Beregszászról is érkezik delegáció, a zalai erdők kincseit ismerhetik és ízlelhetik meg a látogatók.    

Tájékoztatása szerint vadászati konferenciával, valamint a bor- és mézlovagrendek felvonulásával kezdődik augusztus 26-án a fesztivál. Aznap avatják fel a Zalaegerszeg első írásos említésének 775. évfordulójára készült városmakettet, Farkas Ferenc szobrászművész alkotását is.    

A Kazinczi téren másnap megrendezendő jótékonysági vadfőzőversenyen, illetve a 46. Országos Halfőző Versenyen összesen csaknem 100 csapat vesz részt.    

A halfőzésre az ország különböző pontjairól három kategóriában nevezhettek a résztvevők: az üstökben dunai, illetve tiszai jellegű halászlé, valamint egyéb halételek készülnek - emlékeztetett Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A csapatok a megyében működő haltermelők által termelt és feldolgozott 2-2 kilogramm pontyot kapnak.     

A jótékonysági főzőverseny résztvevői 5 kilogrammos vadhúscsomagból készíthetik el az ételeket - mondta el Paál Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének alelnöke, aki arról is beszámolt, hogy augusztus 28-án a Sohollári-völgyben tartják a zalai vadászati évad megnyitóját.      

A zalaegerszegi fesztiválprogramban koncertek is szerepelnek: színpadra lép többek között a Tankcsapda, az Anna and the Barbies és a Zalai Táncegyüttes - hangsúlyozta Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője.    

A Kazinczy téren felállított 24 ezer literes óriás akváriumban a hazai tógazdaságokban nevelt halfajták lesznek láthatók. A gyermekeknek a Gébárti-tó partján horgászversenyt rendeznek. Az Ady moziban természetfilmeket láthat a közönség, a polgármesteri hivatal előtti téren pedig játszóudvart létesítenek - sorolta az ügyvezető.     

Hozzátette: a rendezvénysorozathoz a helyi éttermek is csatlakoztak. A vendégeket különleges menüvel - többek közt tűzdelt szarvassal, grillezett libamájjal - várják.

MTI

(Borítókép: Varga György/MTI)