Pénzbe nem kerülő lépésekkel is megspórolható a villany 5-10, míg a gázszámla 4-6 százaléka a szakemberek szerint

Mint ismert: augusztustól a gázár hétszeresére, az áramár duplájára emelkedik a rezsirendeletben meghatározott átlagfogyasztás felett. A kormány energiaválságra adott válasza volt az a döntés is, amely lehetővé tette, hogy az erdőgazdaságok növeljék a fakitermelési normát.

Ezeket az egyszerű praktikákat, a rossz beidegződések megváltoztatását már az elmúlt években számtalan előadáson megemlítették Musits Róberték, de ahogy az IMRO-DDKK ügyvezetője fogalmazott, most került igazán előtérbe, hiszen már nem csak a klímaváltozás elleni lépésként, hanem pénztárcakímélő megoldásként is fontosak. Ilyen például az éppen nem használt elektronikai eszközök áramtalanítása.

– Szokásmegváltoztatás például az, amikor például egy helyiségben, ahol nem tartózkodunk folyamatosan, ott a felkapcsolt lámpát lekapcsoljuk. Érdekes dolog, sokszor el szokták mondani a szakemberek, az úgynevezett stand-by, azaz az üzemkész állapotban lévő fogyasztást, amire legyintünk. De a különböző számítások azt mutatják, hogy egy átlag családban, háztartásban 5-10 százalék között mozognak a stand-by üzemmódban lévő készülékek fogyasztásai – nyilatkozta  Musits Róbert, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Meg kell szüntetni a „fűtjük az utcát” jelenséget is – tette hozzá Musits Róbert. A szellőztetés legyen gyors és közben ne menjen a kazán. Hangsúlyozta, az is sokat segíthet, ha csak 1 fokkal lejjebb vesszük a fűtést vagy helyiségenként szabályozzuk.

– Ahol nem tartózkodunk ott érdemes a hőmérsékletet szabályozni, lejjebb venni, a más helyiségekben pedig az eddigiekhez képest 1-1 Celsius-fokkal alacsonyabbra venni. Ami még itt fontos szokott lenni, s hiába van egy nagyon jó fűtési rendszer, ha nem optimálisan használjuk, ez a szellőztetés kérdése. Nagyon sok helyen azt lehet tapasztalni, hogy megy a fűtési rendszer, de közben az ablakok órákon keresztül tárva nyitva vannak szellőzés céljából – tette hozzá Musits Róbert.

Szintén beszédes adat, különösen az élelmiszerárak jelenlegi inflációja mellett, hogy Magyarországon egy fő egy évben átlagosan 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot dobott a kukába az elmúlt esztendőkben.   

M-B.GY. 

(Borítókép: Kanizsa TV)