Percről percre a soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

facebook megosztás

12:57 - FVS

Fodor Csaba ismereti a részleteket. A 2021-27-es európai uniós időszak beruházási terveiről már írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202206/a-lakossag-velemenyere-is-kivancsi-a-nagykanizsai-varosfejleszto-kft

Több módosítás is van, a leendő fejlesztések ütemére is kitért az ÉVE frakcióvezetője. A Sugár utca felújításának módosítása is bekerült. Más szakaszok is szóba kerültek, például a Magyar utca, de az több milliárd forintba kerülne. A szakemberek által javasolt módosításokat hajtják végre Fodor Csaba szerint. A Csó-tó fejlesztése megmarad, valamint egy új csarnok építése is bekerült. Bekerült a Kiskastély és a zsinagóga ügye is, ezen a soron 1.5 milliárd szerepel. A Kiskastély áldatlan állapotáról itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202002/utolso-oraiban-jar-146-evnyi-kanizsai-tortenelem  A Kanizsa-udvarnak nevezett területet már sok éve kiüríttette az önkormányzat, így egy régi tervet valósítanának meg azzal, ha elkezdődne a munka.

A BLG szintén régóta húzódó energetikai megújítása is szerepel a tervezetben. A keretösszeg összesen 7.9 milliárd. Szintén szerepel az előterjesztésben a Mindenki és a Sétakert fejlesztése, parkolók építése a kórháznál, valamint egy gördeszkapálya létrehozása az Aréna melletti területen.

Fodor Csaba hangsúlyozta: a déli elkerülő megépítése is halaszthatatlan. Mint mondta, tudják, hogy rendkívül sok megoldandó feladat van.

Balogh László szerint tisztában vannak azzal, hogy ez a dokumentum kiemelt fontossággal bír, s nem csak azért, mert 7.9 milliárd a keretösszeg. Neki a megalapozottsággal van problémája. Jó lett volna, ha már előbb elkezdik a háttérmunkát. Bővebb anyagot várt volna. Így a Városfejlesztő Kft-nél, így Czirákiné Pakulár Juditnál jó lett volna, ha teljesebben látják el a feladatukat. Emlékeztet, hogy a régi vezetés idején még 100 millió forint tartalék volt, amihez most lehetett volna nyúlni. Becsüli ezt a munkát, de ez ebben a pillanatban került fel a honlapra, így nehéz volt tanulmányozni. Az első körben küldött listában például még volt bobpálya, fürdési lehetőség a Csó-tónál, majd kiestek. A kérdése az, hogy figyelembe vették-e, hogy más pályázati források lehívására volt-e lehetőség. Az útfelújítási csoport már két éve megvan, a polgármester kérdezi, végeztek-e pontos felmérést. Az anyag több száz oldal, de így is felületes. Kevéssé foglalkozik a munkahelyteremtéssel, és a Covid nyújtotta problémákkal. Az ipari park fejlesztés sem köszön szerinte vissza. De a Citromsziget helyzete sem oldódik így meg. Palin, Kiskanizsa, Kisfakos, Nagyfakos, Bajcsa sincs benne. Az elfogadását így az ÉVE-frakció felelősségének tekinti.

Bizzer András szerint ez egy fontos anyag a város szempontjából, hiszen egy 7 éves ciklust foglal keretbe. Szerinte az ÉVE-frakció kapkod. Az anyag tegnap került a hivatalba. Egy hibát észrevettek, a hivatal tette a dolgát, de a Városfejlesztőnél késlekedtek, így mindenki azon izgult, elkészül-e az anyag. Erre mára ismét változtat az ÉVE-frakció. Ezt már hetekkel ezelőtt is el lehetett volna készíteni, hiszen a Városfejlesztő kiszolgálja az ÉVE-frakció. Az alpolgármester szerint ez azért történt, mert a Városfejlesztő az elmúlt 2 évben nem végzi jól a munkáját. Most hasraütés-szerű összegek kerültek be. Pl az ipari csarnoknál mi a biztosíték, hogy elég 800 millió forint? S ezek szerint gazdaságfejlesztésre 10 százalékot költ el a város, ami Bizzer András szerint botrányos. A vízelvezetési problémákra már vannak tervek, de az alpolgármester szerint ez sem a Városfejlesztőnek köszönhető, hiszen ezzel nem törődik ez az anyag. De a Víztorony felújítása is csak tartaléklistán van. Szerinte indokolatlan a Sétakertre elkölteni milliárdokat, míg a Víztorony nem lesz felújítva.

Fodor Csaba jön. Döbbenet - ezzel kezdte. Azt kérdezi, Bizzer András tudja hol van, tudja mit beszél? Kérjen időpontot orvoshoz.

Balogh László rászólt Fodor Csabára.

Fodor Csaba szerint ne szóljon rá, inkább Bizzer Andrásnak segítsen beszélni. Felhozta, hogy a polgármester felhívta a héten, hogy Fodor Csaba terjessze elő ezt az anyagot, ne Balogh László. Holott az eredeti listát a polgármester dolgozta ki. Kérjék számon a korábbi Városfejlesztőtől az Ady utcát vagy menjenek ki az Erzsébet térre, igaz, hogy Cseresnyés Péter "vőtársával". Vagy mondja a Deák teret, ahol kimaradtak a kandeláberek. S ezek tudatában pedig képes a Fidesz-frakcó nekimenni az ügyvezetőnek?

Az Ady utca problémáiról legutóbb itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202206/javitani-kell-a-terkovezesen-az-ady-utcaban

Költségvetésről pedig annyit, hogy Fodor Csaba szerint álljon fel a teremben az, aki tudja, hogy mennyibe fog kerülni 1 hónap múlva egy köbméter beton. Olyan gazdasági helyzetben, amit a Fidesz-kormány most az országra zúdított. Tudják, fontos a Víztorony és a Molnáriban tapasztalható probléma is. Van egy anyag, ami nem végleges, vannak blokkok, amiket megpróbáltak racionálisan összeállítani. A Sétakert, a parkolók, az Aréna melletti szabadidőközpont a deszkásoknak valóban bekerült. Ezen persze Fodor szerint is lehet vitatkozni. De a Csó-tó fejlesztése kapcsán igenis bent van több pont, de el sem olvasta a polgármester. Tudták, hogy erről július végén, augusztus elején dönteni kell. Mindenki tudta, hogy ez a polgármester előterjesztése lesz. Egészen hétfőig, amíg Balogh László felhívta, hogy legyen ez Fodor Csaba előterjesztése. Ez a munka így Fodor szerint bőven alkalmas arra, hogy elfogadják. Ez megfelel a megyei elképzeléseknek, ha csak nem tesznek keresztbe, mint a 19-es udvarnál.

19-es udvar parkolójáról itt olvashat: https://kanizsaujsag.hu/hir/202207/megtartottak-a-19-es-udvar-helyen-kialakitott-parkolo-szakmai-atadasat

Valóban kapkodás volt, hiszen csütörtöktől máig kellett ezt nekik összeállítani. De ez Fodor Csaba szerint azt jelentette, hogy dolgoztak, mivel a Fidesz-frakció sz@art rá. Arra kéri Fodor a Fidesz-frakciót, hogy legyen mértéktartó, s ne csináljon ebből politikát. Szavazzanak, aztán menjen mindenki a dolgára, mert már órák óta itt leledzenek. 

Károlyi Attila vágott mikrofonon kívül Balogh László szavába: a lényeget mondja, az, hogy mi a problémája.

Balogh László szerint az az egy szavazat elég volt mindenre, ez a mostani pontra is érvényes. Visszautasítja Fodor Csaba hangnemét.

Radics Bálint kapott szót. Sajnálja, hogy Fodor Csaba kiment a teremből, pedig úgy rázta le magáról a felelősséget, mint eb a vizet. Pedig azért ülünk most itt, mivel ez az előterjesztés nem készült el korábban. Radics már jóval korábban javasolta, hogy készítsék el a tervezetet, már 2021 első negyedévében. Akkor simán lett volna rá forrás. A Zala Megyei Önkormányzat pedig úgy tűnik, Fodor Csabának fontosabbak, mint a saját képviselőtársai. Ezen tények alapján nem lehet elfogadni egy ilyen horderejű döntést. A 7.9 milliárdos keret felosztása szerinte elnagyolt, szerinte csak a százmilliós rendszerben tudott gondolkodni az ÉVE. Ami pedig nagyon fájó, hogy az 5 milliárd feletti összegből nem található egyetlen olyan beruházás sem, ami a külső városrészek - Kiskanizsa, Bajcsa, Fakos - valamelyikében valósulna meg.

Horváth Jácint szerint rengeteg csúsztatás hangzott el a vitában. Először is: ki az, aki nem kapta meg múlt pénteken az anyagot? Az alapanyag már akkor kész volt, így hazugság, hogy tegnap látták először. A nagy anyag változata ugyanaz, mint múlt pénteken. Így az "egy napozás" hazugság.  Számonkérik, hogy a Városfejlesztő miért nem költött több pénzt. Czirákiné minden évben felszólalt, hogy ez a pénz arra nem elég, akkor mégsem szólalt fel a Fidesz-frakció, hogy adjunk hozzá pénzt, és készítsék el a tervezetet. Ha annyi pénzt kapott volna a Városfejlesztő, mint az előző ciklusban, akkor került volna rá. Az előző hétéves ciklusból semmi sem lett megtervezve az elkészült beruházásokból. Ugyanúgy mentek bele, mint ahogy most elkészült az anyag. De akkor senkit sem zavar: "a Fidesznek lehet, nekünk nem, ja bocs" - ez a hozzáállás. Radics Bálintnak: az előző hétévesben mit kapott Bagola, Fakos? Semmit. Tessék számonkéri Dénes Sándort. Ja, csak az ÉVE-frakción merik ezt most számonkérni. Bizzer András számonkéri a Víztorony kérdését. Holott az Operatív Programokkal még nem lehet számolni, mivel az uniós pénzeket még nem ítélték meg, a magyar kormány folyamatos lopásai miatt. A területeket szét kell osztani, nem lehet dobálgatni a fejlesztéseket. Az lett volna hiba, ha egy TOP-témába beleírják a Víztornyot. Az ivóvízkezelés nem szerepel a TOP-ban, így erről beszélni katasztrófa. Ez a KEHOP-ba való, s oda is van beírva. Persze, biztos vannak benne hibák, de majd az élethez kell igazítani.

Schauta Marcell kért szót. Hiányolta a bob- és a drótkötélpálya tervét. A látványterveket ők anno látták, akkor azt mondta Balogh László, azt nem kell nézegetni, mert az csak látványterv. Schauta szerint, ha most egy ilyet hiányol a polgármester, akkor azt ő megrajzolja. Radics Bálintnak is válaszolt: a Kanizsa Arénánál sem zavart senkit a kerekített összeg. Hozzátette: az Aréna nyitása előtt pár hónappal még egy üzleti tervet se tudtak hozni, holott nem volt olyan káosz, mint ma. Most pedig elvárná a Fidesz-frakció, hogy beárazzanak olyan fejlesztéseket, amik 5-6 év múlva érhetnek a megvalósítási fázisba.

Bizzer András szerint az Horváthnak és Fodornak is nagyon megy, amikor másokat kell becsmérelni, Mégis azt látja, hogy a Víztorony ott van a TOP + -soron. Ha hibáztak a szakemberek, az nem az ő hibája, azért nem őt kell leszúrni. Szerinte nem mondott valótlanságokat, míg Fodor Csaba hazudik, hiszen azt állítják, hogy hétfőig ez a Fidesz-frakció anyaga volt. Holott írtak egy levelet a Városfejlesztőnek, hogy mi az, ami nem tetszik az anyagból. Már az első pillanatban. Míg az ő ötlete, a Víztorony felújítása az utolsó helyen szerepel, míg az ÉVE ötlete, a kishíd, az első helyen. Így ebből kirajzolódik, hogy ez az ÉVE anyaga, és volt is velük egyeztetés. A prioritásokat így sosem a Fidesz-frakció határozta meg.

Radics Bálint hozott több példát, amit ki kell venni, mivel már nem aktuálisak. Ezek leginkább kerékpáros fejlesztések. Ez a stratégia Egerszegen már 1 éve elkészült. Radics Bálint nem szeret Egerszeggel példálózni, mivel nekik Nagykanizsa az első, de az ottani példa is mutatja, hogy folytatni kell a bicikliutak kiépítését. Azt is javasolja Radics, hogy a miklósfai kerékpáros létesítmény létrehozását is emeljék be. Pontos beárazást is hozott a képviselő, ami mostani, hogy támogassák ezt a miklósfaiak számára fontos beruházást. A módosító javaslata az, hogy a TOP +-ba tegyék be. Horváth Jácint kérdezi, mit vegyünk ki?

Az a Tulajdonosi Bizottság jogköre Radics Bálint szerint, aminek ő nem tagja.

Károlyi Attila kéri, tegyen javaslatot.

Fodor Csaba szerint most végig az lesz, hogy a fideszesek nem tudják, hol ülnek?

Balogh László ismét rászólt Fodor Csabára.

Tóth Nándor először kért szót. Szerinte ezt a vitát már egy hónappal ezelőtt megoldhatták volna. A korábbi ciklusban Kiskanizsán igenis voltak fejlesztések: a Pivári utca, az orvosi rendelő és a művház. Tóth hozzátette: a Trippamer utca elsőbbségét senki sem vitatja, de vártak az Uszoda helyzetére. Ő inkább egy remixes megoldást javasol, és a nehéz gépjárművek kitiltását. 

Horváth Jácint szerint csak a rendelő volt TOP-os forrás a felsoroltak közül. Bizzer Andrásnak a Víztorony ügyében: valóban fontos kérdés, de a kormány lusta volt, nem végezte el a dolgát, ezért nem tudják még, hogy melyik sorra rakják. Horváth szerint a kormány óriási mulasztásban van.

Radics Bálintnak: előtte van ez egerszegi, április elsején írták ki a közbeszerzést, így lám-lám, ott még nincs elfogadott tervezet, tehát bármilyen furcsa, ebben előbbre vagyunk, mint Egerszeg. A jegyző asszony véleménye szerint nem igaz, hogy a Tulajdonosi Bizottság jogköre, hogy javaslatokat tegyen. 

Dénes Sándor szólalt fel. Fodor Csaba szerinte elismerően szólt a Városfejlesztő korábbi vezetőjéről, Dénes Sándor szerint akkor valóban stratégiai tervezés folyt. Ezt nagy nevetés fogadta az ÉVE oldalán. Előkerült a BLG, 1 milliárd forinttal, aminek Dénes Sándor is örül. Majd emlékeztetett: reméli ez a mostani energetikai projekt nem úgy valósul meg, mint a legutóbbi, aminek még mindig nem álltak neki.

Szavazás - Radics Bálint módosítója: 6 igen 4 nem 4 tartózkodás

Az eredeti pontokról: 8 igen, 6 tartózkodás 0 nem

A közgyűlés ezzel véget ért.

12:32 - Önkormányzati változások

Fodor Csaba ismereti a részleteket. Az első pont, hogy a szeptemberi közgyűlés 7-én legyen. A második, hogy a polgármester kérje fel a városi cégeket, mérjék fel a rezsiárak emelkedésének rájuk eső részét. Felkéri arra is a polgármestert, hogy Cseresnyés Péterrel tegyenek meg mindent, hogy a kormány előlegezze meg a Sberbank-ban rekedt pénzt. Fodor Csaba zárójelben jegyzi meg: ez könnyen fog menni, hiszen Mészáros érdekeltségbe került a bank. A polgármester adjon pontos információt arról, hogy milyen beruházások maradnak el. Erről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere részletesen beszámolt. A poszt: https://www.facebook.com/photo?fbid=582238149940628&set=a.335638601267252

Megkéri a polgármestert, hogy a Mandiner cikke kapcsán kérjen helyreigazítást.

Balogh László szerint ezt tanulmányozni kell, ezért rövid szünetet rendelt el.

A szünet után Balogh László egyenként kitért a válaszokra. A 7-ből mindössze 1 pontot támogat a Fidesz-frakció, a többinél tartózkodni fognak.

Schuta Marcell azt kérdezi, a Sberbank-ügyben ki fogja támogatni az önkormányzatokat.

Balogh László Kunics Györgytől kér segítséget. A végelszámoló fog dönteni.

Schuta Marcell is így tudta, így viszont nem érti a dr. Dukai Miklós levelét.

Fodor Csaba szerint az államtitkár levele valóban félreérthető. De az ÉVE nem azt akarja elérni, hogy Balogh László levelezgessen, hanem menjen fel a miniszterekhez, és tárgyalja ki a megelőlegezett kártalanítást.

Balogh László szerint jó lett volna, ha legalább a jegyzőnő megkapja a szóbeli előterjesztést írásban. Szabó Szilárd közben elhagyta a termet.

Az első pontot egyhangúlag elfogadták.

Az összes többi: 8 igen 0 nem 6 tartózkodás.

11:34 - Jön a Médiaház

Balogh László felvezette, érzékeny téma jön. Balogh László kérvényezi Tar Mihály visszahívását, nem csak szakmai és etikai hibák miatt. Sajtójogi pert veszített több alkalommal, ezt felsorolta Balogh László, kiemelve az ATV-be átvett nemespátrói ügyet. A fő ok pedig a tusványosi poszt, ami megsértette szerinte a határon túli embereket. A felolvasott szövegben azt is hangsúlyozza a polgármester, hogy magánemberként sem teheti meg az ilyen kijelentéseket Tar Mihály. Testvérvárosi közösségeinket is megsértette - tette hozzá a polgármester.

A határozati javaslat a következő:

1. A Kanizsa Médiaház ügyvezetőjét Tar Mihályt, a neki felróható viselkedés miatt visszahívja, juttatás nem illeti.

2. Az ügyvezetői tisztségre pályázatot ír ki, a felhívást a következő közgyűlés elé kell terjeszteni.

3. Az ügyvezetői tisztségre a pályázat lefolytatásáig Mikó-Baráth Györgyöt bízza meg, a megbízott honorárium bruttó 500 ezer forint.

Károlyi Attila kért szót. Elmondta, sok minden kavarog benne. Az ő politikai eszmélése, ami a '80-as évék végére esett, Ez egybeesik azzal, hogy az erdélyi magyarság geopolitikai helyzete többször elszakadt az anyaországtól. Már Bocskai is leírta, hogy a magyarság összetartozását tartani kell. Ő is sokat dolgozott ezen. A magánemberként tett poszt, pedig sérti az erdélyi, a tusványosi embereket. Azért szavazott úgy, hogy ezt a kérdést tárgyalják. Ő nem fogja mosdatni Tar Mihály urat, hanem álljon oda a mikrofon elé, és kérjen bocsánatot. A polgármester már többször nekiugrott, hogy elmozdítsa Tar Mihályt, de ez most sem fog sikerülni. De az tény, hogy a poszt mélyen sértette őt is. Szerinte ilyen posztot megengedni bűn.

Szabó Szilárd kapott szót. A frakció által megfogalmazott levélben sok mindent leírtak. De itt is elmondja, megdöbbentek a poszton. A nyilvánosság előtt is visszautasítja minden nemzeti érzelmű ember, és a tusványosi emberek nevében a lerománozást és a lecsordázást. Azt gondolja, hogy egy alapvető normának kellene lennie, nem csak a nemzeti, de a baloldali résznél is. Egy cégvezetőnek inkább példát kellene mutatnia, egy önkormányzat által fizetett cégnél ilyen nem fordulhatna elő. Örül annak, hogy Károlyi Attila is felszólalt, s elvárt volna egy határozottabb véleményét. S kitérhetne arra is, hogy a jobbikosok korábban komoly értékrendet képviselte, így nem tudja, ez hogy fér bele nekik.

Schauta Marcell kért szót. Tisztelt bíróság! - így kezdett Schauta Marcell. Szerinte a polgármester az expozéjában már ítéletet hirdetett. Ha a véleménynek vannak sértettjei, akkor most hol vannak? Ő úgy tudja, a közgyűlésben nincs érintett. De ha már Tusványos, hallott ott olyat, aki valóban megsértett nemzeteket, hiszen faji kérdésekről kezdett el lamentálni. Majd elkezdték az országos sajtóban, a nemzetközi felháborodás után, mosdatni. Azt kérdezi, mit tartanak ebben sértőnek? A román sértő? Ezek szerint a román nemzetiség csak pejoratív felütéssel hangozhat el. Az, hogy ebből országos sajtómegjelenés lett, az a Fidesz-frakciónak köszönhető, hiszen politikai vihart kavartak belőle.

Balogh László szeretett volna nem lesüllyedni olyan szintre, hogy a szöveget idézni is kell. Ez a stílus ordenáré, nem akarta idézni, de most szó szerint felolvassa. Ez olyan, mintha ő polgármesterként, iskolaigazgatókén b..megolna. Nem tehet ilyet egy közéleti ember. Eszterházyt idéz: bizonyos szint fölött, nem menne bizonyos szint alá. S egyszer szeretné kimondani, hogy ő nem szovjet, ukrán, orosz. A magyar társadalom egy része még lehet mindig így gondolja, régen pedig még többen gondolták így. A fontos téma az, hogy nem csak magyar az, aki adót fizet Magyarországon. Magyar az, aki annak vallja magát. Ezt szerinte ki kell beszélni.

Gábris Jácint Károlyi Attilához kapcsolódik. Erősen megosztja a közvéleményt ez a kijelentés. Vannak a sértettek, s vannak, akik ennek tapsolnak. Ő középjobboldali emberként olyan embereket képvisel, akik a sértettek táborába tartoznak. Az ő gondoltai nem hungaristák, de tényként kijelenthető, hogy a magyarság a világ nemzetiségei között is kiemelkedő. Magánszemély és egy önkormányzati cég vezetőjének kommunikációja valóban nehezen szétválasztható. Reméli, hogy egy hirtelen felháborodás okozta ezt a posztot, ami nem volt szerencsés. Mindezek mellett a határozatban tett javaslatot elhamarkodottnak találja.

Bizzer András szerint már középiskolában megtanítják, hogy egy határon túli magyart lerománoznak, leszlovákoznak, az sértő. Az pedig bizonyíték a sértettségre, hogy az országos sajtót is megjárta az ügy. Szerinte Tar úr szégyent hozott Nagykanizsára. Egy független, objektív cégtől elvárható a politikai korrektség. Ezek pedig szélsőséges vélemények voltak, így Nagykanizsa rossz színbe lett feltüntetve az országos sajtóban, ennek pedig kell lennie következményének. 

Radics Bálint kért szót, először az ülésen. Schauta Marcellnek válaszolt. Orbán Viktor beszéde a nemzetközi helyzetre tett komplex vélemény volt, nem lehet párhuzamba hozni Tar Mihály posztjával. Saját élményét meséi el: amikor kerékpárral elvitték Csíkszeredába a "kettős állampolgárságot". Ahol huszárok fogadták, majd a dévai Szent Ferenc Alapítványba is ellátogattak. Akkor új alapokra helyezték a magyarság viszonyát. Nem gondolta volna, hogy 2022-ben valaki le fogja románozni és csodázni az erdélyi magyarságot. Ő kéri Tar Mihályt, kérjen elnézést, és mondjon le.

Horváth Jácint szerint izgalmas látni, hogy Orbán Viktor rasszista, fasiszta beszéde után erkölcsi magasságokba emelkedik a Fidesz helyi frakciója. Politikai korrektségről beszél Bizzer András, holott regnálásuk alatt az ellenzék ki volt tiltva a tévéből és az újságból. Emlékeztetett: Belasics Katát ki kérte számon, amikor országos botrány lett a Kanizsa címlapjából. Akkor meg lehetett sérteni népcsoportokat, akkor nem kellett senkinek vállalni a felelősséget, sem Belasics Katának, sem Péter Árpádnak. 

Balogh László szerint Orbán Viktor a Szentek tábora című regényből vett át, s kulturális értelembe használta a fajok megnevezést.

Nagy felháborodás fogadta ezt az ÉVE oldalán. Szerintük az rasszista beszéd volt.

Emberek indentitását kérdőjelezi meg a balliberális Tar Mihály, Balogh László szerint. Ő ennek fényében mondta el, amit ma már harmadszor az előterjesztés során.

Schauta Marcell: a faj biológiai kifejezés, nem kulturális. A szerecsenmosdatásban szerinte nem szabad elmenni a hülyeségig. S a Fidesz szít évek óta, és most erkölcsi kioktatást akarnak tartani, holott a helyi Fidesz fizeti a bakkker nevű gyalázkodó oldalt, ahova telefonszámnak Papp Jánosé van megadva. Ez ügyben Schauta szerint a bíróságon kell majd felelnie a helyi Fidesznek.

Balogh László szerint ő úgy tud elmenni Kovásznára, ha ezt a terhet nem viszi magával. Azt üzeni Károlyi Attilának, ha nem lesz változás, nem megy el.

Fodor Csaba szólt oda mikrofonon kívül: akkor kényelmesebben elférünk.

Dénes Sándor szólalt fel. Szerinte is minősíthetetlen a bejegyzés. Ő is többször járt Kovásznán. Az a fogadtatás, ami ott fogadta őket, az leírhatatlan. Az is elhangzott, hogy Tar Mihály álljon a mikrofon elé, és kérjen bocsánatot. Elmondta, őt is meghívták az idei kovásznai útra, de akkor nem tudott válaszolni. Ő felajánlja Tar úrnak a helyet, menjen el, s ott kérjen elnézést az ottani magyarságtól.

Balogh László szavaztat.

De Fodor Csaba ügyrendit kért: úgy illik, hallgassuk meg azt, akiről véleményt mondunk. Ez a minimum.

Tar Mihály szót is kapott. Tar Mihály a Hannibál tanár úr című filmből idézett, szerinte egy előre végrehajtott lejárató kampánynak lett a szenvedő fele. Szerinte itt ül a terembe, aki értesítette a pártsajtót, hogy a köcsög Tar mit írt ki. Majd végigment a sajtón, egészen Bayer Zsoltig, aki azt írta: Tar, a kurva anyádat. Felelevenítette, hogy ő a román forradalom idején nővéreket vitt ki. Majd felhozta az Orbán féle faji elméletet, magára levetítve. Maradhat ő? Hiszen kun és székely vér is van benne. A bocsánatkérés kapcsán pedig azt mondta, ez egy jelenségre való felhívás volt, hogy van egy kör, aki előtt eldőlnek, akár külföldön Magyarország fontos kérdései. Az ő véleménye lehet pikírt volt, de ez meg hadd legyen az ő gondja. S igen, valóban hirtelen felindulásból írta, telefonon, így kezdésként nem az anyja valoga szó szerepelt a posztban, de inkább kijavította. Ő azért harcol, hogy egy tanár, egy bíró, egy jogász elmondhassa a véleményét, s cserébe ne feszítsék keresztre. Radics úr büszkén kerékpározott, ő pedig egy településsel odébb szánozott. Így tudja, hogy milyen az erdélyi vendégszeretet. Belemagyarázhatnak minden szart...botorságot, keresztre is akarhatják feszíteni, de nem fog menni. Sokkal többen biztatják, mint ahányan elítélik. A narcisztikusság pedig egy pszichológiai kategória, s miután Tar Mihályt a polgármester nem vizsgáltatta ki, így ehhez nincs joga. Akik értik mit írt, azok értik, más miatt pedig nincs miért megszólalnia.

Balogh László nem magyarkodik, csak szeret magyarnak lenni. S ő olyat sosem írt, hogy köcsög Tar.

Szavazás: 7 igen 7 nem 1 tartózkodás - Gábris Jácint tartózkodott.

 

11:20 - Szünet után robogunk

Az FVS-t az ülés végére tolták, az 588 millió pedig kivételesen nem hozott vitát. Jönnek a napirendben nem szereplők. Először egy korábbi döntés módosításra, egy kiskanizsai teleket érintve.

Bizzer András kért szót. A szokás az volt, ha van egy kérelmező, a költségeket ő fizeti. Ha most nem így járnak el, akkor a jövőben sem kérhetik ezt. Így az egyenlő bánásmódot előtérbe kell helyezni.

Fodor Csaba emlékeztetett, a polgármester kérte, ne válaszoljon személyeskedésre, de most ezt nehezen teszi meg. Ezt a telket keresztbe vágta a szabályozási vonal, megkérdezte a szakembereket, ez hogy lehet, a válasz az volt, véletlen. Kérdezi, ettől miért is lesz értékesebb a telek? Arról beszélnek, hogy az ingatlan hátsó fele is szabályos rendezés elvek alá essen. Ettől nem lesz értékesebb. S ha egyszer valakivel ki lett ...., akkor legalább azt az önkormányzat most rendezze.

Szavazás: 7 igen 2 nem 6 tartózkodás - Károlyi Attila kér új szavazást.

Másodszor: 8 igen 1 nem 6 tartózkodás - elfogadta a közgyűlés.

11:03 - Uszoda okirata

Egy pont a vita tárgya, horribilis energiaár-emelkedés kell számítania az Uszodának. Olyan ajánlatot kapta, amely pár óráig élt, ezt a Tulajdonosi Bizottság nem tudta felvállalni. A 15 millió forintot meghaladó ajánlatokról való döntési jogot akarják kivenni az okiratból. 

Bizzer András furcsállja, hogy most pont Fodor Csaba támogatja azt, hogy csorbuljon a Tulajdonosi Bizottság jogköre, holott korábban ő nyilatkozta azt, hogy ezt a bizottságot fél órán belül össze lehet hívni.

Fodor Csaba döbbenten áll ezen felszólalás előtt. Azt kérdezi az alpolgármestertől, hogy látja-e azt az erőt az önkormányzatban, hogy 13:45-kor bejön egy ajánlat, az ügyvezető továbbítja, a hivatal szemlézi, Fodor összehívja a kanizsai önkormányzatiság legjobb bizottságát - ezt a megjegyzést nagy nevetés fogadta a teremben - és ötből hárman elérhetők, döntenek, visszaküldik, és még az ajánlattevő is elfogadja. Bizzer András higgye el, hogy az ÉVE nem hatalommániás.

Bizzer András szerint igenis képes erre a hivatal, volt is már rá példa, de lehet akár szóbeli előterjesztés is, amire volt már többször is példa.

Fodor Csaba szerint valóban, lehet, hogy 24 helyett a hivatalnokoknak 26 órát kell rászánni egy előterjesztésre. De ez most nem olyan ügy.

Szavazás Fodor Csaba előterjesztéséről: 8 igen 0 nem 7 tartózkodás. A többi egyhangú. 

5 perc szünet, ahogy Balogh László fogalmazott: "nagyon öt perc".

10:34 - DRVE

Schauta Marcell hosszan sorolta, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy olyan egyesületnek a támogatáshoz, amely rászorulókkal foglalkozik. Ő tiszteli az egyesület munkáját, de nem csak 100 rászoruló család van Nagykanizsán, s nem is szabad különbséget tenni. Így egy ilyen támogatást szélesebb körben, és diszkrimináció mentesen kell meghozni.

Balogh László felhozta: 5-en kaptak 0 forintot, volt köztük olyan is, amely értékes célt szolgált volna.

Szabó Szilárd szerint a diszkriminációmentesség valóban fontos kritérium. De itt nem azért van 100 családról szó, mert a többit kizárja a DRVE, hanem azért, mert ennyit bír erővel az egyesület.

Károlyi Attila kapott szót. Tejfel Józsefhez intéz kérdéseket. Mi az, hogy Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete, itt csupa vezető van? Válasz: ezt még Nagy József elnök úr találta ki, és maradt is. Nyilvántartásba van véve? Igen. 2019-ben mennyi támogatást kaptak, bármilyen címen? Pontos adata nincs, akkor még nem ő volt az elnök. 2020-ban? Tejfel nem tud pontosan válaszolni.

Felhördül a Fidesz-frakció.

Mikor lett elnök? 1 éve.

Károlyi Attila újrakérdezi, amióta ő a vezető, mennyi támogatást kaptak? Tejfel József szerint semmit. 

Károlyi Attila úgy tudja, államilag több 10 millió forintot kapott. Bár erről az egyesület elnökének gőze sincs- ahogy Károlyi Attila fogalmazott. Mégis idejön az elnök, és újabb támogatást kér. Ő ennek az egyesületnek egy forintot sem fog megszavazni.

Balogh László szerint ezek gúnyos mondatok voltak.

Károlyi Attila vetette oda mikrofonon kívül, ez nem a polgármester dolga.

Fodor Csaba szerint amire Károlyi Attila hivatkozott az az, hogy 2020-ban több mint 50, 2021-ben pedig több mint 40 millió forintot kapott a DRVE. Mindezen túlmenően van egy oldal a beszámolóban, amiből kijön, hogy 22 millió volt ebből a személyi ráfordítás. Ezek alapján szólalt fel Károlyi Attila. Lehet most politikai hangulatkeltést tenni, de a számokkal nehéz vitatkozni.

Horváth Jácint: ez is meg lesz szavazva Gábris módosítójával. De az esélyegyenlőség jegyében hoz egy módosítót, hogy a Teleki László féle Roma Kulturális Kavalkádot is támogassák, 250 ezer forinttal. Horváth utalt rá, hogy Teleki telefonon megkereste már ez ügyben a polgármestert, mégsem hozta be Balogh László.

Balogh László válaszolt, ez egy szóbeli egyeztetés volt, egy több milliós színpadtechnikára, amihez nem volt mozgástere a polgármesternek.

Schauta Marcell nagyra becsüli a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó egyesületek munkáját, de azt egy önkormányzat nem teheti meg, hogy olyan csoportot támogat, amely 100 családdal foglalkozik. Ez negatív diszkrimináció lenne. 210 ezer forintot költött legutóbb a DRVE egészségügyi tanácsadásra, holott ez ingyenes,így Schauta Marcell szerint nem indokolt, hogy ezt az önkormányzat fizesse. Részletesen végigmegy a képviselő a DRVE kérvényén. Az élelmiszercsomagok kiosztására is van saját csoportja az önkormányzatnak. Ezért nem szerencsés egy ilyen ellátását egy civil szervezeten keresztül biztosítani. Példaként hozta még a két zumbaoktatót, akik 50 ezer forintért biztosítanak 60 percig edzést. 

Balogh László kéri, hogy mindenki fogja rövidebbre a mondandóját.

Bizzer András szerint valamilyen oknál fogva az ÉVE nem szimpatizál a DRVE-vel, ezért akadékoskodnak. Ezt szerinte rosszul teszik. Ő azt látja, hogy van egy egyesület, amely változásokon ment át, és a saját környezetében végzi a munkáját. Szerinte az 500 ezer forint elfogadható lenne.

1 milliót kért a DRVE, Gábris Jácint felezi, erre utalt az alpolgármester.

Gábris Jácint szerint valóban generál ez a pont belső és külső feszültséget. Ő tudja támogatni Teleki úr kérelmét is, ha megvan ez kérelemként. Egyértelműen meg van fogalmazva, hogy mire kérik a támogatást, így számon is lehet kérni.


 

Balogh László is azt javasolja, Teleki kérelméről szülessen írásbeli előterjesztés. Itt ezt ő így nem fogja megszavaztatni, menjen a rendes útján.

Fodor Csaba annyit kérdez, miért rángatjuk ide Tar Mihályt? Egy közösségi oldalon tett bejegyzésért. Tejfel József pontosan tudja, hogy Fodor Csaba mire céloz. Neki inas korában azt mondták, az ember oda nem ..., ahonnan eszik. De ezt ők nem veszik figyelembe, mivel frakciófegyelem van. Mivel az, hogy Tejfel József mit gondol az ÉVE-frakcióról, az az ő dolga. S így fognak dönteni, míg a Fidesz-frakció politikai hajcihőt csinál Tar Mihály bejegyzéséből. Ez a párhuzam.

Balogh László szerint ezek a párhuzamok nem találkoznak.

Károlyi Attila fenntartja a véleményét, hogy amely egyesület ilyen támogatásokat kap, az nem kaphat újabbat. Hiszen a közgyűlés Nagykanizsa pénzéről dönt, nem herdálhatnak el milliókat.

Szavazás - Gábris Jácint módosítója értelmében 500 ezer forint a támogatás: 8 igen 3 nem 3 tartózkodás - ismét Gábris szavazott át, Bodó, Károlyi és Schauta nyomot nemet.

10:31 - Szandia

Balogh László elmondta, ha nem kapják meg a plusz támogatást, az egész egyesület veszélyben van. Az első körben 250 ezer forintot kapott a klub,

A Szandia legutóbbi sikereiről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202207/europa-tetejen-a-szan-dia-fiataljai

Gábris Jácint itt is megtette az iménti módosítót, a kért összeg felét szavazzák meg. 1 millió 125 ezer forint.

Szavazás: 8 igen, 2 nem, 5 tartózkodás Itt is Gábris szavazott át, Schauta és Bodó nem támogatta az előterjesztést.

09:53 - Pingpongosok

A Kanizsa Sörgyár részesült ugyan támogatásban az élsport keretből, de nagyobb összegre tartanak igényt, mivel 6 csapatot is vezetnek, köztük egy Extraligában szereplő gárdát.

Gábris Jácint kért szót, mint az OKISB elnöke. Emlékeztetett: eljöhet az az idő, amikor minden nem kötelezendő támogatást el kell utasítani a városnak, a nehéz gazdasági helyzet miatt. Most azt a módosítót teszi, hogy a kért összeg 50 százalékát adják meg. 2 milliót kért a Sörgyár, így Gábris előterjesztése 1 milliót adna. Szerinte ez az a tipikus eset, amikor adna, de nincs miből.

Fodor Csaba szólalt fel. Egy két számot sorol fel az önkormányzat nehéz helyzetét igazolva. Energiaárak: a 204 forintos gáz, 1000 forint felett van, a villany 300 felett. Az önkormányzat intézményei, akik még benne vannak a kedvezményezettek sorában, ők is csak decemberig kapják olcsóbban az energiát.

Balogh László szólt oda: maradjon Fodor Csaba a napirendnél.

Fodor Csaba visszaszólt, hogy ez nagyon is a napirend. Hangsúlyozta, hogy sokat vitázott Gábris Jácinttal is ezen a ponton. Hiszen októberben itt fognak ülni, nem lesz pénz, le kell majd kapcsolni a közvilágítást vagy be kell majd zárni intézményeket. Ezért azt kéri, hogy felelős döntést hozzanak a városatyák. A támogatással egyet tud érteni, de el kéne fogadni, hogy nincs több. Ezt a 40 másik egyesület elfogadta, tegyen így a Sörgyár is. Ha ezt most megszavazzák, a jövőben milyen jogalapja lesz a közgyűlésnek, másnak azt mondani, hogy nincs.

Balogh László elismerte, az energetikai problémák valóban nagyon kemények. Mindenkinek a világban. Szeptemberi ülésen erről el is kell majd fogadni egy intézkedési tervet. De azt kéri, most maradjanak a pingpongosoknál.

Szabó Szilárd szerint meg kellett volna szakítani az ülést, mert az energiaár nem tartozott ide. Hiszen ennyi erővel ők is jöhettek volna azzal, hogy tele van Kanizsa kátyúkkal, miért nem arra költünk. Emlékeztetett, volt 70 millió forint sportkeret, azt elköltötte a bizottság, és nem vette figyelembe, hogy a Sörgyárnak van egy, a legmagasabb szinten szereplő csapata. Ezt a bizottságnak figyelembe kellett volna vennie. Szerinte nem volt normális koncepció, pedig amikor megegyeztek róla, még ő is nagyon bízott a javulásban. Ő az eredeti döntést méltatlannak érezte a pingpongosok eredményeihez képest.

Gondi Zoltán, a sportért felelős tanácsnok kapott szót. Szerinte ismét tájékozatlan volt Szabó Szilárd. A 2021-es évben minden olyan sportegyesületnek gratulálni kell, amely talpon tudott maradni. 162 millió forintból anno a polgármester több, mint 50 milliót osztott ki hasraütés-szerűen, és a többi pénzt is csak úgy kiszórták. 

Ezt Balogh László visszautasította.

Gondi Zoltán folytatta. Éppen az ilyen átláthatatlanság miatt hozta létre azt a sportrendeletet, amit a Fidesz politikusai is támogattak. A mostani 70 millió töredéke, 35 százaléka az eredetileg tervezettnek. Abból kellett gazdálkodni, s több sportágat nem lehet másik sorra átrakni. S megkérdezte volna Szabó Szilárdot - aki kiment a teremből -, hogy mennyi extraligás meccsen vett részt? A válasz az lenne, hogy semennyin. Hiszen Gondi szerint ez megint egy olyan csapat, amelynek semmi köze Kanizsához. A játékosok nem kanizsaiak, és a meccseik sem Kanizsán vannak, így egyetlen gyerek sem fog azért ütőt, mert látta játszani az extraligás csapatot. A vezetők dolga szerinte az, hogy a vezető a lehetőségeihez mérten válassza meg, hogy melyik bajnokságban indul.

Balogh László szerint ez a felszólalás nem volt szép Gondi Zoltántól, hiszen Kanizsán is sokan szeretik a pingpongot.

Károlyi Attila Szabó Szilárdnak válaszolt. Hogy miért is emlegeti a rezsicsökkentést Fodor Csaba? Talán azért, mert érinti a költségvetést. Károlyi emlékeztetett, ő a véleményét a vízilabdával kapcsolatban elmondta, ami sok embernél ki is verte a biztosítékot. De a támogatást meg is szüntették. Ő tiszteli az Extaligában szereplő csapatot, de Szabó Szilárdtól kérdezi, hogy ha Kurucz Levente Kanadából küldene egy táviratot: Elfogyott a pénzünk. Stop. Küldjenek 3 millió forintot. Stop. Akkor mit tennénk? Ő egy olimpiai reménység, mégsem nyújtott be új kérelmet. Ősszel pedig majd el lehet gondolkodni, amikor nem támogatásokról kell dönteni, hanem 3 télikabátot felvenni.

Balogh László szerint nem összehasonlítható a két eset.

Kurucz Levente sikereiről legutóbb itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202207/utazhat-a-felnott-vilagbajnoksagra

Bizzer András szerint alapszinten minden sportot támogatni kell Kanizsán. Legalább azon a szinten, hogy életben tudjanak maradni. Gondi kritikája pedig egy covidos időszakra szólt, amikor jelentősen visszavágták a sporttámogatásokat, De amikor megjött a 820 milliós kormányzati támogatás, akkor azt a polgármester úr támogatásra tudta fordítani, valóban pályáztatás nélkül. Szerinte a Sberbank őszre megoldódik, s a kormányzat is segíteni fog az önkormányzatokon.

Gondi Zoltán szerint ez egy óriási csúsztatás. Hiszen, amint a 100 millió forint felszabadul, ők pályáztatás útján, mind ki fogják osztani, nem olyan mutyizós módon, mint a Fidesz csinálta.

Balogh László szerint ezek a megjegyzések nem vezetnek sehova. Valamint a rendkívüli jogrendet nem lehet ezzel összehasonlítani.

Fodor Csaba szerint a kormányzati pénzzel tervezni nem lehet. 486 millió forintban realizálódott a mostani támogatás, több mint 100 millió a hiány.

Bizzer András vetette oda, az jön jövőre.

Fodor Csaba folytatta, csak reménykedni lehet benne, hogy megérkezik. S ezeket a pénzeket csak akkor lehet elkölteni, ha megjöttek. A realitás talaján kell maradni.

Szabó Szilárd Gondinak válaszolt: nem tudja, milyen 56 millióra gondol. S nem érti, miért kell idehozni a 2021-es, covidos számokat. Gondi Zoltán csak a maga bizottságát próbálja ezzel védeni.

Horváth Jácint, először szólal fel a mai ülésen. Ha a Fidesz rendelete marad, ennyit sem kaptak volna az egyesületek. Hiszen, ha marad: egyharmad foci, egyharmad TAO-sporttág, egyharmad az összes többi. Bizzer Andrást kérte számon, milyen pénzre utalt?

Bizzer András válaszolt: a Sberbankra.

Horváth szerint az lehet ősszel jön, lehet télen, erre nem lehet építeni. Horváth kiemelte: ha ezeket a támogatásokat most kiosztják, 47 ezer forint tartalék marad. Minden lakosra 1 forint. Ez a polgármester szerint felelős döntés?

Balogh László is gondol a borús időkre, de bizakodik,

Dénes Sándor rávilágított, már fél órája vitatkoznak, holott mindenkinek van igaza, s tulajdonképpen senkinek sincs. A hangnem pedig nem illő a közgyűlésre. Zárják le a vitát, és döntsenek. A polgármester 2 milliót, Gábris elnök úr 1 milliót javasolt. Döntsünk.

Gondi Zoltán: 2022. március 10-én tárgyalták a sportéleti beszámolót 2021-ről. Ezt a Fidesz-frakció is megszavazta. Ott a 6. oldalon le van írva a támogatások mértéke. Külön soron van az 56 millió forint

Gábris Jácint előterjesztése: 8 igen 2 nem 5 tartózkodás - elfogadta a közgyűlés az 1 milliót. Gábris szavazott át, Schauta és Bodó nem fogadta el.

 

09:40 - Településrendezés

A kórház parkolási gondjait hivatott megoldani ez a pont. Balogh László elmondta, nem elégedett a jelenlegi helyzettel.

Szabó Szilárd kért szót. Hangsúlyozta, többedszer van már itt ez a pont. A lakók ügyével szerinte nem foglalkozik az ÉVE, hiszen ingatlan épül, de parkoló nem. Az új beruházó nem fog parkolókat építeni, így a lakosság nem profitál semmit.

Fodor Csaba kapott szót. Szerinte ekkora balgaságokat ritkán hall az ember. 0-hoz képest a csökkentett parkolói létszám, ami több mint 100, is lényegesen több. Szerinte ezt egy matek-fizika szakos tanárnak és egy mérnökembernek is tudnia kellene, hogy a 100, több mint a 0. A telekvételre pedig nincs pénze az önkormányzatnak, és a kártalanításra sem. Az pedig a másik kérdés, hogy évtizedek óta üresen áll a telek. Fodor azt kérdezi, kinek akarták fenntartani a telket? És most ő miért nem indult el a versenytárgyaláson? Azzal zárta Fodor, hogy mivel a vitát lezárta polgármester, nincs már hozzá duma. 

Balogh László figyelmeztette Fodor Csabát, jól ért a szavakhoz, de a stílust őrizze meg. Szerinte lesz ott egy gyorsétterem, egy áruház, így pedig erősen kérdéses, hogy mennyire fogja ez a döntés enyhíteni a kórházi parkolás gondjait.

Szabó Szilárd szerint az előző testület sem akarta kijátszani ezt a területet. Hangsúlyozta: amit a baloldal csinál, azt megpróbálja átjátszani a másik félre. Ez a terület eddig önkormányzati volt, most magánkézbe kerül. Azt elismeri, hogy a nullához képest a 100 valóban több. De a gyorsétterem és az áruház mellett, ezek a parkolók nem fognak segíteni a kórházon.

Fodor Csaba emlékeztette a polgármestert: ha egy vita egyszer le lett zárva, akkor nincs hozzászólás. Azt köszöni a polgármesternek, hogy tiszteli őket, de ha nem zárja le a vitát, akkor valóban nem lesz megfelelő a közgyűlés stílusa.

Szavazás: 8 igen, 0 nem, 7 tartózkodás

09:18 - B.L.: Tegyük tartalmassá a közgyűlésünket - Nyílt vagy zárt lesz a Tar-ügy

Ezzel nyitott Balogh László, a jelentős késés után. 15 fő jelen van, így határozatképes a testület. A meghívóban nem szereplő pontokat felvették, így a Rehabot is. Ezt zárt ülésen tárgyalják majd a felek. Balogh László szóbeli előterjesztése alapján felrakásra javasolta a Kanizsa Médiaház kérdését is, zárt ülésre.

Fodor Csaba válaszolt: a Rehab és a Médiaház pontját is vegyék le, míg vegyenek fel egy újat, ezen címmel: a hivatal további működése.

Balogh László reflektált: a Rehab személyi kérdéseit a revizorok véleménye is erősíti. A Médiaház előterjesztés lényege szerinte az, hogy visszahívják szakmai és etikai vétség alapján Tar Mihályt. Majd ismertette a tusnádfürdői bejegyzést, erről lentebb írtunk.

Károlyi Attila azt javasolja Balogh Lászlónak, hogy minden szóbeli előterjesztést külön szavaztasson meg.

Bizzer András kért szót. Nem ért egyet Fodor Csaba véleményével, szerinte a cégek ügyeit zárt ülésen igenis meg kell tárgyalni. Szerinte a Médiaház vezetője óriásit hibázott, egy kanizsai cégvezető nem hozhat szégyent Nagykanizsára.

Károlyi Attila reflektált: Bizzer András felszólalása már a zárt ülésre illő mód volt. Ezért kikéri magának, hogy az alpolgármester ilyen kijelentéseket tesz, nyílt ülésen.

Szabó Szilárd is felszólalt. Az ÉVE szerinte a demokrácia őre, most mégis, ami nekik kényelmetlen, azt nem akarják felvenni napirendek közé, még zárt ülésre sem. Határozottan kérik, hogy az összes javaslat szerepeljen ma.

Még el sem kezdődött tulajdonképpen a közgyűlés, máris vita van.

Fodor Csaba elmondta, a Tulajdonosi Bizottság megtárgyalta a Rehab kérdését, Bizzer András is ott volt, így nincs miről beszélni. A Fidesz szerinte politikai ügyet akar belőle csinálni. A Médiaház ügye pedig egy szóbeli előterjesztés volt, nincs értelme szerinte felvenni. Lehet vitatni, hogy egy Facebook-bejegyzés magánvéleménynek számít-e. De inkább gondoljanak arra, hogy az előző ciklusokban milyen megnyilvánulásokat tettek az ügyvezetők. Akinek pedig nem tetszik, majd nem olvassák Tar Mihály bejegyzését.

Egyesével szavaznak.

Fodor Csaba előterjesztését egyhangúlag felvették.

Rehab: 7 igen 6 nem 2 tartózkodás - Berta és Gábris tartózkodott

Médiaház: 9 igen...közbeszól Schauta Marcell. Rossz gombot nyomott, új szavazást kér.

Médiaház ismét: 9 igen, a közgyűlés elfogadta. Károlyi és Gábris is igent nyomott, Berta Krisztián tartózkodott. Zárt ülésen lesz szó a Médiaházról. 

Fodor Csaba a hivatal további működése előterjesztését elfogadták.

Így végül 9 pont lesz nyílt ülésen.

Schauta Marcell felvetette, mivel Tar Mihály itt van, kérdezze meg a polgármester, hogy Tar Mihály ragaszkodik-e a zárt üléshez.

A döntés előtt Balogh László szünetet rendelt el.

Miután Tar Mihály és Mikó-Baráth György (e sorok szerzője) is hozzájárult, nyílt lesz a Médiaház kérdése.

09:11 - Kezdünk?

A megszokottnál nagyobb a késés. Az imént Balogh László megjegyezte: megkérdezem, lesz-e közgyűlés. Az ÉVE-frakció ülésezett hosszan a közgyűlés előtt. Hogy egy Halott Pénz dalt idézzünk: Van valami a levegőben...

Előszó gyanánt:

Letelt az 1 hónapos nyári szünet, ismét munkában a városatyák. A legutóbbi ülésen elfogadott döntés értelmében ezúttal már a soron kívüli tanácskozást is a Vasemberházban tartják a felek. A margóra: ez az elhatározás a mi munkánkat is nagyban segíti.

Legutóbb négy téma hozott nagyobb vitát az alapvetően békés hangulatú közgyűlésen. Az egyik ilyen szemelvény a parkolási díjak 40 százalékos emelése volt, amit egy módosító után – a város döntő részében – 20 százalékra csökkentettek. De 100 forintot drágult a piaci asztalhasználat, valamint differenciáltan emeltek a közétkeztetés árain is. Szintén a vitás blokkba sorolható az Erzsébet tér keleti felének lezárásának kérdése, ezt több átszavazás ellenére sem fogadta el a testület.  

A pauza alatt – nem beszélve olyan országos mozzanatokról, mint a KATA eltörlése, és a rezsicsökkentés módosítása – az 588 millió kapcsán indult újra online üzengetés a polgármester és az ÉVE között. A mára hírhedtté vált támogatás ma is előkerül. Az odaszúrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=441575364647461&set=a.122165886588412 A visszadöfés: https://www.facebook.com/eljenvarosunk/photos/a.364407567619806/1098458867548002/

Majd Bodó László interpellációjára érkezett egy meglehetősen rövid polgármesteri válasz, amelyből kiderült: nem lesz Kanizsán velodrom. Az ügyről részletesen itt olvashat: https://kanizsatv.hu/hirek/10696-nem-lesz-velodrom-kanizsan-?fbclid=IwAR2ssi8gEPf8a3VDj-sBugHtUEVHbza-_2adwU-6p1efCLlmv3CuIbamvho

Az igazi bomba csak mindezeket követően robbant, hiszen ügyvezetőnk, Tar Mihály a tusványosi beszéd kapcsán tett Facebook-posztja végigfutott a teljes kormányközeli sajtón. A végeredmény az lett, hogy Balogh László és a Fidesz-frakció is a lemondását követelte. Az esetet egyedül a megyei napilap dolgozta fel úgy, ahogy azt az írott és íratlan újságírói szabályok megkövetelik, azaz minden érintettet megszólítva. Link: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/07/tar-mihaly-lemondasat-kovetelik

Még le sem csillapodott a Tar-saga, újabb poszttal jelentkezett a polgármesteri közösségi oldal. A Közbeszerzési Bizottság takarékossági okokra hivatkozva elutasította ugyanis a 20-ai tűzijáték megtartását. Lehet, hogy a kritikai felütésektől sem mentes bejegyzést utólag megbánta a kabinet, hiszen a hozzászólok többsége egyetértett a döntéssel, mondván ebben a gazdasági helyzetben nincs mit ünnepelni.

A mai kérelmek közül szintén politikai ügy keveredett a DRVE kérvényéből. A polgármesteri megosztás mellett Cseresnyés Péter is rendre elmondja a Radio1 helyi híreiben, hogy milyen fontos és támogatandó munkát végez a Tejfel József által vezetett egyesület. Korábban írtunk már a kulturális, valamint a verseny és élsport keret felosztásáról, ami első körben sem volt zökkenőmentes. És ma sem lesz az. Részletek: https://kanizsatv.hu/hirek/10609-10-millio-forint-a-kulturara-70-a-versenysportra

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.