Szívügyük az egészség

facebook megosztás

Egyik fő tevékenységük a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők érdekeinek képviselete, de nem feledkeznek meg a fiatal korosztályról sem. Civilek sorozatunkban A Szívbetegekért Egyesület elnökével, Hegedűs Györgyné Mártival beszélgettünk a társaság létrejöttéről, tevékenységéről.

A családomban történt betegségek, először lányom elvesztése, majd 2004-ben férjem szívinfarktusa indított arra, hogy kezdeményezzek egy olyan klubot, amely beteg embereknek és hozzátartozóiknak nyújt segítséget – idézte fel a kezdeteket az elnök. 2005-ben létrehoztuk a Szív Klubot 102 taggal, ami 2009-től egyesületi formában A Szívbetegekért Egyesület néven 75 taggal működött tovább, jelenleg közhasznú civil szervezetként.

Egyesületünk egyik fő tevékenysége a szív - és érrendszeri betegségben szenvedők érdekeinek képviselete  Nagykanizsán és a kistérségben. Kiemelt feladatunknak tartjuk ezen emberek életminőségének javítását, aktív tagjainknak szabadidős és kulturális rendezvények (Látóhegyi Szabadtéri Majális) szervezését egészségügyi mérésekkel kiegészítve – kezdte a felsorolást Márti. – Ezzel is erősítve összetartozásukat, egyben szórakozást és kikapcsolódást nyújtva számukra. Egyesületünk legfontosabb rendezvénye A Szív Világnapja, amit csatlakozva az országos programhoz, minden év szeptember végén tartunk.

Egyesületünk fő célcsoportjában, mint neve is mutatja, a szív-és érrendszeri betegséggel küszködők állnak. Civilizációs betegségnek nevezik, hiszen az egész világon az elsők közt szerepel a halálozási okok között és ilyen tekintetben Magyarország sem tér el a nemzetközi tendenciától. Világviszonylatban is elsők közt állunk a lakossághoz viszonyított megbetegedéseket nézve. Egyesületünk ezen betegségben szenvedőknek kívánt segítséget adni szerteágazó tevékenységeket érintve, úgymint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők betegségének mielőbbi felismerése, a városi kórház belgyógyászati osztálya szakember csapatának hathatós segítségével mielőbbi vizsgálatok elvégzése, a legmegfelelőbb kezelések elérése, a betegséggel érintettek életminőségének javítása, az otthonukat elhagyni nem képes betegek meglátogatása, egészségi állapotuk megőrzése, életminőségük fenntartása, további járulékos betegségek kialakulásának megelőzése (cukorbetegség). Csoportunk komplex tevékenységekkel, programokkal igyekszik felhívni a figyelmet a lakosság általánosan rossz egészségi állapotára, a megelőzés fontosságára a szűrővizsgálatokon való részvétel kihangsúlyozásával, elsősegélynyújtás terjesztésével és bemutatásával, havonkénti előadásokkal.

Az egyesület nem hagyta figyelmen kívül a fiatal korosztályt sem. Ugyanilyen fontos tevékenységnek, ha nem fontosabbnak tekintjük a fiatalabb korosztályoknál a prevenciót, a megelőzést, hisz mind az egyénnek, mind a nemzetgazdaságnak hasznosabb, ha egészséges nemzedék nő fel. Célunk elterjeszteni körükben az egészségtudatos magatartásformákat; kerüljék a káros élelmiszereket (kóla, energiaitalok) és szokásokat (dohányzás, alkohol, drog), rávilágítva és gyakorlatiasan bemutatva ezek testünkre gyakorolt negatív hatását. Ezért a kórház belgyógyászati osztályának tagjaival járjuk a város középiskoláit és tartunk ilyen témákban előadásokat.

2013-ban a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló „Nem lehet elég korán kezdeni” elnevezésű 10 hónapos program keretében Nagykanizsa és városkörnyékének 13 óvodáját kerestük fel (13 óvoda, 90 kisrendezvény, 3 nagyrendezvény, összesen 1500 gyerek és felnőtt bevonásával), és tartottunk zöldség- és gyümölcskóstolókat, bemutatva ezek betegségmegelőzésben betöltött szerepét játékos mondókákkal, csücsülgetőkkel, körjátékokkal.

2014-től újabb korcsoportokat vontunk be a prevencióba, az általános iskolás gyerekeket, különösen a 13-14 éves korosztályt. 2016-tól kezdve a város általános iskoláinak a tanulóival bővült a célcsoport, 2017-től kezdve pedig a középiskolások kerültek fókuszba.

Egyesületünk célja, hogy társadalmunkat minden tekintetben egészséges (test-lélek-szellem) emberek alkossák. Tagja vagyunk az Idősügyi Tanácsnak és nagyon jó kapcsolatot tartunk a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központtal. A korábbi intézményvezető, Dr. Kaszás Gizella és munkatársai segítettek és támogattak bennünket a klub létrehozásában, elindításában és azóta is megmaradt ez a jó kapcsolat. Kölcsönösen részt veszünk egymás programjain, támogatjuk egymást. Ilyen volt 2020-ban az a Napközis Nyári Tábor, amit a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ "Segíts, hogy segíthessünk" Alapítványával közösen hátrányos helyzetű gyermekeknek tartottunk foglalkozásokat a zalaszabari Zobori Kaland- és Élményparkban naponta 20 fő gyerek részvételével.

A kezdetben indult 100 fő feletti létszámhoz képest az egyesületi tagok száma erősen lecsökkent, az idős, betegségben élő tagok közül sokan elhunytak, ami lelkileg nagyon megviselte az összeszokott társaságot.

Örülünk és várjuk mindazok csatlakozását, akik egyesületünk céljaival egyetértenek, egészségügyi problémájukban segítségre szorulnak, vagy csak egyszerűen egy szeretetteljes légkörre, társaságra vágynak.

Az utóbbi időben azonban erősen beszűkültek az egyesület bevételi forrásai, különösen a pályázati támogatásokat illetően. Ezért nagyon fontos lenne új bevételi és támogatói forrásokat bevonni az egyesületi munkába. Tevékenységünk folytatásához magánszemélyek és cégek támogatását is szívesen vesszük.

Jelenleg a szeptember végére tervezett A Szív Világnapja rendezvényre készülünk, mely alkalomból egy felszabadult, vidám nappal szeretnénk rávilágítani a figyelmet a szívünk egészségének fontosságára – hangsúlyozta befejezésól Hegedűs Györgyné.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.