Újabb jeles történelmi alak szobrát avatták fel Homokkomáromban

facebook megosztás

Mátyás király szobrával gazdagodott a homokkomáromi kegytemplomhoz vezető út. A 16. Csingahegyi Napok szombaton – már megszokott módon – az új alkotás felavatásával zárult. 

Idén is – ahogy arról Híradónkban már tudósítottunk – kovács, bőrös, festő, fafaragó és még számos kézműves tevékenykedett a homokkomáromi Csingahegyen. A több mint másfél évtizedes hagyománynak megfelelően, ismét elkészült egy szobor a művésztelepen, amely a kegytemplomhoz vezető, út menti szoborparkot gazdagítja.

– Aki elindul a homokkomáromi falu végéről, az Emese álmától egészen 1490-ig jut el, Hunyadi Mátyás haláláig, illetve a középkor lezárásáig. Ezt a szoborparkot azért készítjük immár 16 éve, hogy a magyar történelem kiemelkedő személyiségeinek, nagy alakjainak próbálunk emléket állítani – mondta el stábunknak Tislér Zoltán, a Csingahegyi Művész Műhely szervezője.

Az alkotás avatását megelőzően Laczó Gergő, történész végzettségű táblaképfestő szólt Mátyás király életéről, uralkodásáról és megválasztásáról.

– Azt a hírt, hogy megválasztották Mátyást királynak, magyar uralkodónak, ezt a hírt a budai várba felvitték, és átkeltek a Duna jegén. Tehát ennyiben igaz a legenda, de nem a Duna jegén választották meg Mátyást. Miután Mátyás hatalomra került, még kiskorú volt, Szilágyi Mihály nagybátyja irányítása alatt kezdte el az országot igazgatni –tudtuk meg Laczó Gergő táblaképfestőtől.

A leleplezett szobrot a szombati ünnepségen meg is szentelték. A szervezők természetesen készülnek a következő esztendőre is – és mint azt Tislér Zoltán, a Csingahegyi Műhely házigazdája hangsúlyozta: a kezdeményezést nem egy egyesület, hanem egy baráti társaság tartja életben, immár 16 éve.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.