A festészet végpontjait bemutató kiállítást tekinthet meg a közönség a VOKE-ban

facebook megosztás

Kiállítást tartott a BoGart Művészeti Társulás a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A péntek délutáni programon Bors Györgyi és Gasztonyi Kálmán festőművészek alkotásait tekinthették meg a résztvevők. A tárlat a ,,Síkba zárt terek” címet kapta.

Köszöntőkkel és szaxofondallamokkal nyitották meg a kiállítást. A BoGart Művészeti Társulás célja, hogy egyszerre szemléltessék a festészet két végpontját, az absztrakt és a realista vonalat. A rendezvény a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat részeként valósult meg.

– Ez a mai nap több szempontból fontos számunkra, hiszen csatlakozott az intézményünk a Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz. 16 évvel ezelőtt a Népművelők Egyesülete indította el ezt a sorozatot, azért, hogy a közművelődési intézményeknek nagyobb teret adjanak, hogy bemutatkozhassanak az ott dolgozó munkatársak, hogy milyen széles kulturális aspektussal rendelkeznek – nyilatkozta stábunknak Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója.

Bors Györgyi 2021-ben a Kívülálló című képével elnyerte az ,,Év művésze” díjat Londonban.

– Az absztrakt számomra sokkal kifejezőbb, sokkal szabadabb és mégis sokkal kötöttebb. A kettőnek a keveréke pont olyan, amilyen én vagyok. Sokat enged, de valamilyen szinten mégis nagyon kötött. Sokkal nagyobb kifejező ereje van számomra, mert egy szélesebb skálán mozogva tudok megmutatni, különböző érzelmi síkokat egy képen belül – fogalmazott Bors Györgyi, festőművész.

Ezzel ellentétben, Gasztonyi Kálmán főként az emberábrázolásban találta meg önmagát.

– Igazából engem érdekel a táj, érdekelnek az épületek és a figurák. A figurális ábrázolás a legnehezebb a festészetben, a legnagyobb kihívás. Nagyon sok benne van egy emberi arcban, egy emberi figurában, egy testben, ezért számomra az ember mindig valamilyen formájában jelen van a képen – mondta el Gasztonyi Kálmán, festőművész.

A kiállítás október 27-ig látogatható a VOKE nyitvatartási ideje alatt.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.