A kanizsai cselgáncsozók is kivették részüket a sportág ünnepéből

Bemutatót tartott a Nagykanizsai TE 1866. Judo Szakosztály a Kanizsa Plázában. A szombati napon a japán Kodokan Egyetem megalapításának 140. évfordulóját ünnepelte az egyesület. A nagykanizsai rendezvényhez hasonlóan a világban összesen 140 országban emlékeztek meg közös judozással élő adásban, egy időben a sportág születésnapjáról.

Az egyesület bemutatókkal, sportjátékokkal és vetélkedőkkel emlékezett meg a jeles napról Az ünnepi bemutatót eredetileg az Erzsébet téren tervezték megrendezni, ám az esős idő közbe szólt. A bemutató végén lehetőség volt a résztvevőknek kipróbálni a harcművészet technikáit és mozgásformáit.

– Volt egy nemzetközi felhívás, hogy 140 éves a Kodokan Judo Intézet és ennek apropóján hirdették meg azt a nemzetközi felhívást, hogy Judo a téren, ami azt jelenti, hogy 140 országban, 140 helyen egyszerre élő bekapcsolással judo tevékenység a világ minden részén. Nálunk Nagykanizsán sajnos megviccelte ezt az időjárás, de mint tudjuk, a judos mindig leleményes és mindig megoldja a problémát és nem adja fel soha, úgyhogy ezért került sor egy beltéri megrendezésre az esemény az NTE Judo Szakosztály edzőtermében, ahol az edzések is vannak és most itt bonyolítjuk le ezt a bemutatót – árulta el stábunknak Mester Marcell, az NTE 1866. Judo Szakosztályának edzője.

Mester Marcell szerint a testmozgáson túl, a judo nagyon hasznos az önvédelemben is, de emellett van olyan is, aki többet is el szeretne érni a sporttal.

– 11 éve judozok itt Kanizsán. Az egyik barátom miatt kezdtem el anno, Ő mutatta be nekem a judot és megtetszett, megszerettem. Célom, hogy edző legyek és ha úgy van, akkor átvehessem ezt a klubbot és hogy eljussak Budapestre, ahol válogatott szinten tudjak dzsúdózni– árulta el Nagy Adrián Vajk cselgáncsozó.

Bár inkább a férfiak képviselik a japán harcművészetet, a nőknek sem kell tartani tőle.

– Én tornásztam mielőtt dzsúdózni kezdtem volna, aztán az a lehetőség megszűnt, és akkor még a palini iskolában tartottak judo edzést Detti néniék és úgy keveredtem oda. Lementem megnézni egy edzést és úgy éreztem ez nekem való. Sok minden másban is inkább a keményebb, fiús tevékenységek felé húzok úgyhogy itt ragadtam – mondta el Horváth Tamara az egyesület cselgáncsozója.

Az edző szerint fontos, hogy senki ne éljen vissza a tudásával, csak olyan mértékben használják a technikákat, amennyire a helyzet szükségessé teszi.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)