A polgármester javaslatainak felét fogadta el a közgyűlés

170 ember kerülne karácsony előtt az utcára, köszönjük szépen polgármester úr, a javaslatából nem kérünk – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese a soron kívüli közgyűlésen. Ahogy arról tegnap beszámoltunk: a költségvetési hiány megoldására hozott polgármesteri előterjesztés megszüntette volna a Médiaházat és a Városfejlesztőt, támogatást vont volna meg a Kanizsa Rehabtól, míg az uszodának pluszforrás nélkül kellett volna kigazdálkodnia a rezsiköltségét.

170 ember az utcára kerül karácsony előtt, köszönjük szépen Polgármester Úr, a javaslatából nem kérünk! Ha az uszodának nem adunk pénzt, akkor vagy megszűnik, vagy pedig bezár. Köszönjük szépen Polgármester Úr, ebből nem kérünk – fogalmazott a közgyűlésen Horváth Jácint.

Majd kétórás vitát hozott a városi költségvetés átalakítása. Bizzer András szerint a polgármesterre az ÉVE erőltette rá, hogy előálljon ezzel az előterjesztéssel, mivel semmilyen útmutatást nem adtak az elképzeléseikről. Az alpolgármester elmondta, a Rehab megfelelő vezetéssel nem szűnne meg az elvonás miatt, a Városfejlesztőt pedig a hivatal munkatársaival pótolni lehetne, a Médiaház dolgozói pedig könnyen találnának maguknak új munkát.

– Én azt gondolom, hogy a Városfejlesztő Kft-nél is és a Médiaháznál is gyakran volt fluktuáció, jöttek-mentek az emberek. Nagyon sok régi munkavállaló elment, s új munkavállalók jöttek. Ahogy én megfigyeltem, mind a két cégnél többségében fiatal, agilis munkavállalók vannak. Olyan munkavállalók, akik szerintem simán találnának, akár még jobb munkahelyet is, amint amilyen a jelenlegi, hogyha keresnének. S ezért szerintem az emberek szintjén – talán – olyan túl nagy problémákat nem okoznánk ezekkel az intézkedésekkel –mondta el felszólalásában Bizzer András alpolgármester.

Balogh László 26 pontjából 13-at fogadott el a közgyűlés, köztük a Medgyaszay Ház szüneteltetését október 1-től és a hivatal fogadási idejének módosítását. Továbbá megszüntetik a polgármesteri kabinetet is, és célként jelölik meg az intézmények energiaköltségének 25 százalékos megtakarítását, amit a keddi ülésen létrehozott munkacsoport is felügyel.  

Azt, hogy a Vízművet ezen a közgyűlésen nem adja át a város, Fodor Csaba a napirendnél tett első felszólalásában le is szögezte. Bizzer András szerint az ÉVE nem a város helyzetével törődik ennél a döntésnél, hanem politizál, hiszen könnyen lehet, hogy milliárdos energiaköltsége lesz a Vízműnek, amit az önkormányzat nem fog tudni kigazdálkodni.

– Óriási összegeket kell majd a Vízműnek is arra fordítania, hogy a magas energiaárakat finanszírozza. S várhatóan az is lehetséges lesz, hogy milliárdos nagyságrendben kell majd az önkormányzatnak segítséget adni a Vízmű számára. Milliárdos nagyságrendben. Jövőre mondjuk. S ezt éveken keresztül fenntartani egyszerűen lehetetlen gazdaságossági szempontból. A városunk ezt nem bírja el ebben a helyzetben. S ha ezt Önök belátják, akkor belátják azt is, hogy nem lehet késlekedni a döntéssel, nem lehet azt mondani, hogy majd jövőre átadjuk az államnak –fogalmazott a közgyűlésen az alpolgármester.

Ma sajtótájékoztatót tartott az ÉVE a közgyűlésen hozott, fajsúlyosabb döntések kapcsán. Fodor Csaba elmondta, az állam jelenlegi kommunikációja, a kukaholding és az autópályák esete mind azt támasztották alá, hogy ne adják át a víziközművagyont. A frakcióvezető szerint a kormány akkor járt volna el felelősen, ha a 27 százalékos ÁFA-t 5-re csökkenti úgy, hogy a vízdíjat nem emeli, viszont a mintegy 20 százalékos pluszbevételt meghagyja a vízműtársaságoknál.

– Itt nem felelős államról beszélünk, itt a vagyonszerző, az állam mögött álló NER-lovagokról beszélünk. Ezért nem adjuk át. Ma még, s holnap sem fogjuk. Ha megváltoznak a feltételek, s meglátjuk és megkapjuk azokat a biztonságokat, amiket mi kértünk, a nagykanizsai és környéki lakosok vízellátása szempontjából, s a munkavállalók szempontjából is, a munkahelyük biztonságát. Ha ezeket megkapjuk, akkor visszatérhetünk rá, de amíg ezekre nem látunk garanciát, addig nem fogjuk átadni, ez biztos –hangsúlyozta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Horváth Jácint kiemelte, már el is kezdte a munkát az a csoport, amely a cégeket érintő megtakarítások felméréséért felel. Az első intézkedési csomag a jövő heti közgyűlésre elkészül. Ebben szerepet kaphatnak a cégek érintő hőmérséklet-szabályozások, munkarendváltások és a szökőkutak működésének leállítása.

– Szeretnénk a rugalmasságot növelni, s arra ösztönözni a cégeket, hogy ahol lehet, a home office-t használják. Ha össze tudják egyeztetni, alkalmazzák a négynapos munkahetet. Minden olyan intézkedést el kell rendelni, ami lehetséges. Szeretnénk azt látni, s azt mutatni, hogy a szolgáltatások elérhetőek, de bizonyosan lesznek korlátozások. Bizonyosan lesznek olyanok, hogy mindennap nem tudnak az emberek valamilyen szolgáltatást igénybe venni – nyilatkozta Horváth Jácint az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A mai tájékoztatón az is kiderült, hogy a Medgyaszay Ház szüneteltetését későbbre tolják, hiszen októberre már volt két lekötött programja az intézménynek.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)