Alaposan megosztja a közvéleményt a figyelmetlenségből halálos balesetet okozó férfi ügyében hozott ítélet

facebook megosztás

Érezhető, hogy ezekben az esetekben a jog és a közmegítélés távolodik egymástól – fogalmazott Rinfel János ügyvéd a tavaly nyári, halálos balesetet okozó nagykanizsai férfi ítélete kapcsán. Az autós figyelmetlenségből áthajtott a szembe sávba, és összeütközött a szabályosan közlekedő motorossal, aki a kórházba szállítást követően elhunyt.

Ez az a szakasz, ahol tavaly júniusban történt a baleset. Az autós a kanyarból kifelé áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, majd megpróbálta visszakormányozni a kocsit, de összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő motorkerékpárossal. A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyről, és bűnösnek mondta ki a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

– 1 év 8 hónap börtönbüntetést felfüggesztettek 3 évre, valamint 4 évre eltiltották az autóst a vezetéstől. Az ítélet alaposan megrázta a kanizsai közvéleményt, elég sok komment született az erről beszámoló hír alatt. Ezekből idézünk néhányat: „Nagyszerű, kíváncsi lennék, hogy a három gyerek szemébe mer-e majd nézni…a bíróval együtt…undorító!” „Ez aztán egy komoly büntetés, miközben egy ember meghalt.” „Ez az ítélet egyszerűen felháborító” –ismertette a tényeket Mikó-Baráth György, a Kanizsa Médiaház riportere.

Nem vitás, hogy a bírói ítéletek néha közmegítélés tárgyává válnak – hangsúlyozta Rinfel János. Az ügyvéd elmondta, ezekben az esetekben a jog és a köznapi igazságosság ütközik egymással. Hangsúlyozta, a közúti baleseteket a törvény vétségnek minősíti. A büntetés így 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, ha a bűncselekmény halált okoz, de a bíróságoknak lehetősége van az enyhébb tételek kiszabására.

– Az úgynevezett enyhítő szakasz alkalmazásával a kiszabott szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető. De nem csak a törvényi szabályozásról kell beszélni, hanem az egységes bírói gyakorlatról is, amely egyértelműen abba az irányba mutat, hogy azokban az esetekben, ahol kiemelkedően nagy súlyosbító körülmény nem állapítható meg, az enyhítő szakasz alkalmazásával hozzák meg az ítéletet –fogalmazott Rinfel János ügyvéd.

  A konkrét eset kapcsán hozott ítélet – 1 év 8 hónap szabadságvesztés, 3 év próbaidőre felfüggesztve – Rinfel János szerint a leggyakoribb kiszabott büntetések közé tartozik az ehhez hasonló ügyeknél.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.