Az import zöldségek és gyümölcsök 40 százalékkal, míg a hazai termékek 20 százalékkal drágultak

Fridmann Valéria kereskedő Híradóknak elmondta: az árak még tovább fognak emelkedni a szállítási nehézségek miatt. Éppen ezért a szezonális paprikából, almából és szilvából még most érdemes bevásárolni. 

Nem alakul kedvezően a zöldség- és gyümölcspiac helyzete sem. Az importtermékek a fuvarok drágulása miatt csak hetente egyszer érkeznek az országba és a minőség sem a legkedvezőbb – mondta el stábunknak Fridmann Valéria.

– A másik üzletemben, a belvárosiban csak két hónap tapasztalatom van, de ég és föld a két bolt, tehát itt van harminc év tapasztalat. Itt a keleti városrészbe másabb, a belvárosban inkább főznek, ott a zöldségek jobban mennek és kevésbé a gyümölcsök. Itt viszont az iskola, óvoda miatt szerintem inkább a gyümölcsök mennek. Amiket akcióban tudok adni, inkább azokra, azokhoz nyúlnak a vásárlóim – nyilatkozta Friedmann Valéria zöldséges. 

A szakember szerint, aki teheti, még most vegye meg a lecsóhoz és a befőzéshez szükséges hazai gyümölcsöket és zöldségeket. Pár hét múlva ugyanis már csak a külföldi termékek lesznek megtalálhatók, azokat pedig sokan nem fogják tudni megfizetni.

– Tehát itt a lecsó, azt még most nagyon gyorsan tegyék el, még most tudjuk ilyen árba adni a paprikát és a paradicsomot, ahogy látjátok, hogy tényleg jó áron van és még a minőség is nagyon szép. A gyümölcsbe meg azt tudom mondani, hogy vegyenek almát, még a szilvát nagyon jó árba tudom adni, a szőlőt, egyelőre. Én azt mondom, hogy próbáljuk meg azt felenni a hazaiból, amit még lehet, aztán úgyis rákényszerülünk az importra, amit vagy megtudunk fizetni vagy nem – tette hozzá Friedmann Valéria.

A javasoltak közül a lecsópaprikának 580, a fehér szőlőnek 750, míg az almának 339 forint kilója ebben az üzletben.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)