Elfelejtet gyalogezredről szóló könyvet mutattak be a Plakát Házban

facebook megosztás

Bemutatták csütörtök délután Szekér Imre Tibor, „Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről 1914-1918” című könyvének második kötetét. A mű előkészítését több éves kutatómunka előzte meg.  

A második kötet két évvel az első után jelent meg, a különlegességét jelentette, hogy a szerző a műben szereplő katonák családtagjaival is felvette a kapcsolatot. A Thúry György Múzeum igazgatója, Száraz Csilla szerint, az elkészült alkotás helytörténeti szempontból is kiemelt jelentőségűnek számít.

– A munka hiánypótló és az a módszer is, amellyel Szekér Imre Tibor dolgozott, az is nagyon fontos, hiszen azokat a családokat látogatták meg, ahol elhunytak voltak. A szájhagyományból és a még élő rokonoktól gyűjtötték be a legfontosabb adatokat, nemcsak levéltárakból, nemcsak múzeumokból – bár a Thúry György Múzeumba is ellátogattak és adtunk adatokat a kötetekhez – hanem ezt a nagyon fontos forráscsoportot is felkeresték, utánajártak és ez beépült a két kötetbe – nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A 48. számú gyalogezredben szolgálók 82 százaléka magyar volt és ez kifejezetten magas aránynak számított az Osztrák-Magyar Monarchia kötelékében. A szerző úgy fogalmazott, egy elfeledett ezredről van szó, amelynek jelentőségét munkáin keresztül igyekszik megismertetni. A második kötetből a háborúban szolgáló katonák mindennapi életéről is tágabb képet kaphat az olvasó.

– Összeállítottuk a császári és királyi gyalogezrednek az egész harci történetét, 1914. augusztus 23-tól, 1918. november 3-áig, az összeomlásig. Tehát majdnem azt lehet mondani, hogy napról napra megvan, hogy hol harcolt ez az ezred. Ezen kívül próbáltunk bemutatni a Vitézi Rendben lévő zalai harcosokat, negyvennyolcasokat – tudtuk meg Szekér Imre Tibortól, a ZalaSzántói Hagyományőrző Egyesület elnökétől.

Szekér Imre Tibor stábunknak elmondta, hogy már készülőben van a gyalogezredet bemutató harmadik és negyedik kötet is. A könyvbemutatóval későbbi magazinműsorunkban is foglalkozunk.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.