Elindultak a papírgyűjtések a kanizsai iskolákban

facebook megosztás

Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés. A leadott mennyiségek folyamatosan csökkennek, de egy megmozdulás során még így is több mint 100 tonna hulladék kerül a Netta-Pannónia Kft-hez.

Az újság- és kupakgyűjtési akciók az ősszel indulnak be az oktatási intézményekben. A Rozgonyi-iskolában már nagy kupacokban állnak a behozott újsághulladékok. Elekesné Hóbor Gabriella intézményvezető helyettes elmondta, fontosnak tartják, hogy a gyerekek tanuljanak a környezettudatosságról.

– Iskolánkban ez már több 10 éves hagyomány és minden évben két alkalommal szervezünk ilyet. Egy őszi, illetve egy tavaszi időszakban. Ilyenkor két nap áll rendelkezésre a gyerekeknek és a szülőknek arra, hogy behozzák az újságot. Két célja van, az egyik az természetesen az osztálypénz növelése, hogy a behozott újságok után megkapják az osztályok az összeget. Illetve a másik, amit nagyon fontosnak tartunk, ez a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság, újrahasznosítás – nyilatkozta Elekesné Hóbor Gabriella, a Rozgonyi Úti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Az elmúlt években csökkent a papírhulladék mennyisége, de a szervezett akciók időszakában még mindig jelentős mennyiség kerül a lerakókba. Nagy-Szollár Zsófia, a Netta Pannonia Kft. szakembere szerint az újrahasznosítás és az energiaspórolás miatt is különösen fontos ez a kezdeményezés.

– Azért tartjuk fontosnak, mivel így a hulladék hasznosulhat. Tehát kevesebb energiára és nyersanyagra van szükség ahhoz, hogy új terméket állítsunk elő. Illetve így a hulladéklerakót sem terheljük tovább. A papír esetében például a papírgyárak nagy energiát használnak fel, tehát ezzel csökkenthető a felhasználásuk. Valamint a papír előállításhoz így kevesebb víz és faanyag szükséges –fogalmazott Nagy-Szollár Zsófia, a Netta Pannonia Kft. környezetvédelmi referense.

Kupakgyűjtéssel is foglalkozik a Netta Pannonia Kft. A cég már évek óta kapcsolatban áll a helyi óvodákkal és a nagykanizsai családsegítővel. Tőlük rendszeresen vesznek át több zsáknyi kupakot, 10 forintos kilóáron.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.