Emléktábla avatásával emlékeztek az egykori rakétásokra

facebook megosztás

Emléktáblát avattak a hajdani Kossuth Laktanya falán az egykori rakétaosztály tiszteletére. A két katonai alakulat különlegesnek számított a Magyar Néphadseregben, mivel az elérhető legmodernebb technikával dolgozhatott.  

1962 és 1987 között állomásozott a városban a rakétaosztály, amely az első ilyen osztag volt Magyarországon. Az emléktábla-avatásra több egykori katona is ellátogatott, sokan évtizedeket töltöttek Kanizsán.

– Én ’73-ban kerültem ide, először időjelző beosztásba. Meteorológiai adatokat kellett szolgáltatnunk a rakéta röppályájának végéig, hogy pontosan célba találjon. Utána indítóállvány parancsnok voltam, ütegparancsnok voltam – árulta el Regős Zoltán, nyugalmazott őrnagy.

Szép emlékeket őriz a Nagykanizsán teljesített szolgálatáról Kálmán Ferenc is. Ő úgy fogalmazott, ötéves dél-zalai tartózkodása katonai pályafutásának csúcsát jelentette. Az alakultok az évtizedek során több mint két tucat hadgyakorlaton vettek részt, ebből három is kiváló minősítést szerzett. A nyugalmazott dandártábornok szerint az alakulat egy családias, fiatal tiszteket megbecsülő közeg volt, amelyet a precíz munka jellemzett.

– Az utolsó, Hortobágyon történő éles indítást én hajtottam végre 1971. nyarán. Utána már csak Várpalotán hajtottunk végre, úgynevezett UTK-val, tehát sorozatvető lőszerrel ellátott éles indításokat. Ezek az éles indítások nagyon jól sikerültek és azt hiszem, mindenki büszke volt arra, amit a beszédemben is elmondtam, hogy ennek az osztálynak a vezetősínén a tűzparancs kiadása és a két indítási gomb megnyomása után rakéta nem maradt fönn – nyilatkozta Kálmán Ferenc, nyugalmazott dandártábornok.

Az egykori rakétaosztály a technika mellett abban is különleges volt, hogy az átlagnál több itt szolgáló katona jutott el magas pozícióig pályafutása során. A rendezvény az emléktábla megkoszorúzásával zárult.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.