Fajsúlyos döntések születtek a közgyűlésen

facebook megosztás

Nem adja át Nagykanizsa a víziközművagyont az államnak, a népkonyhai szolgáltatás új helyszínen valósul meg, és nem szünteti meg a testület a Kanizsa Médiaházat és a Városfejlesztőt – ezek voltak a főbb döntései a mai közgyűlésnek. A költségvetési módosítások miatt ugyanakkor az is eldőlt, hogy szeptember 29-én ismét üléseznek a frakciók.

Az 588 milliós fejlesztési lista tárgyalásával kezdődött az ülés, ami sokadszorra tért vissza a városatyák elé. Ezúttal a Belügyminisztérium miatt, hiszen csak úgy fogadja el a sokszor módosított listát, ha szerepel rajta a polgármester által kezdésként is felírt víztoronyfejlesztés. Az idő elpocsékolásával többen vádolták a Fidesz oldaláról az ÉVE-frakciót, míg Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint a vita teljesen felesleges, hiszen a pénz a Sberbankban ragadt, így ha rendben is lenne a lista, akkor sem tudnák elkölteni a forrást.

 A közgyűlés után összeült a Tulajdonosi Bizottság, az első tervek szerint 3 tételt vesznek ki, hogy megfeleljenek a belügyminisztériumi kérésnek, majd felmérik, mit lehet kezdeni a víztorony esetében az így felszabaduló összeggel.  

Fajsúlyos döntés volt a Vízmű átadása. Bizzer András fejtette ki, szerinte csődközeli helyzetbe sodorhatja Nagykanizsát, ha most nem adják át az államnak a víziközművagyont. Fodor Csaba és Horváth Jácint is hosszan sorolta az indokokat – például a kukaholding esetét, a Mészáros Lőrinchez kötődő cégek térnyerését, valamint az állami területeken történő nyári vízhiányt –, amik alapján úgy döntöttek, most nem adják át a Vízművet.

Nagyjából 30 vendég kísérte el a DRVE elnökét a mai ülésre, Tejfel József ugyanakkor a vita során nem kapott szót. Schauta Marcell szerint több jogi szabálysértés is van a roma szervezet munkásságában, de a népkonyhai szolgáltatást a megfelelő formák betartásával folytatni kell. Így hozott egy módosítót, ami alapján a Zrínyi utcai telephelyet az egyesület nem kapja vissza, de az önkormányzat vállalja, hogy a szolgáltatás helyszínét 2022. október 1-től biztosítja, egy új helyiségben, amit szeptember 29-én kell megneveznie a polgármesternek. Schauta Marcell előterjesztése végül 8 igennel és 6 tartózkodással ment át, de a Fidesz részéről Szabó Szilárd, Bizzer András és Radics Bálint is érzéketlenséggel vádolta az ÉVE képviselőjét.

A költségvetés kapcsán Balogh László kifejtette, amit ő elkészített, valóban adhat okot vitára, de ez csak az A-verzió, amit úgyis követ a B. Kiemelte, hogy ő intézménypárti, nem cég, ez is tükröződik az előterjesztésben. Horváth Jácint hangsúlyozta: a polgármester legalább 170 embert tenne munkanélkülivé karácsony előtt, ebből nem kér a város, és abból sem, hogy szolgáltatásokat szüntessenek meg. Végül az ÉVE hozott egy módosítót, ami alapján létszámstopot rendelnek el, megszüntetik a polgármesteri kabinetet és létrehoznak egy munkacsoportot a cégeket érintő megtakarítások felmérésére. A kabinetet érintő döntés kapcsán Balogh László jelezte, ismét élni fog a vétójogával. Interjúkkal holnapi Híradónkban és Napi Kanizsa című műsorunkban jövünk.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.