Főbúcsút rendeznek Szepetneken

facebook megosztás

A 18. századi Batthyány grófi családról is megemlékeznek a hétvégén Szepetneken, akik jelentős szerepet játszottak a település fellendülésében. A község plébániájához tartozó települések kétnapos programsorozatának keretében most tartják a szent őrzőangyalok főbúcsúját is.

A szombat-vasárnapi programon kulturális előadásokkal, vonós koncerttel és búcsúi szentmisével ünneplik meg a jeles eseményt. Szepetnek és a környező falvak összessége 1746-tól tartozott a Batthyány uradalomhoz. Nyáriné Aleksza Magdolna, a Szepetneki Értéktár Bizottság elnöke szerint a helyiek sokat köszönhetnek az egykori gróf Batthyány családnak. Azon túl, hogy nagymértékben hozzájárultak a templom megépítéséhez, más tevékenységükkel is sokat tettek a faluért.

– A Batthyányak nagyon nagy szerepet játszottak Szepetnek oktatástörténetében is, mind a katolikus, mind a német nyelvű evangélikus iskola megalapításában és fenntartásában igyekeztek segítséget nyújtani. Erről a témáról Sóstainé Márfi Ibolya, a Magyar Kultúra Lovagja fog előadást tartani. Végül, de nem utolsó sorban a Batthyányaknak köszönhetjük, hogy 1757-ben először érkeztek német ajkúak Szepetnek településre – tudtuk meg Nyáriné Aleksza Magdolnától, a Szepetneki Értéktár Bizottság elnökétől.

Heiter Róbert, szepetneki plébános szerint, fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a családdal és megőrizzék azokat az értékeket, melyeket tőlük kapott a lakosság.

 

– 1950-ig kegyurai voltak a templomnak és birtokosai a vidéknek, gondoskodtak is a templomról. Így úgy gondoltam, hogy legyen ez az év kifejezetten az Övék, és legyen a kapcsolat újra élő. Nem azért, mert bármit remélnénk vagy akarnánk tőlük. Talán a folytonosságot, talán az identitást, talán azt, hogy egy kicsit találjuk meg egymást és ünnepeljünk együtt, hiszen Ők hazajönnek, valahol az övéikébe – nyilatkozta Heiter Róbert Gottfried, Szepetnek plébánosa.

A vasárnapi szentmise után az Asszonysorsok Szepetneken című kiállítás megnyitóját rendezik meg a Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából, amely a hajdani és a jelen kor szepetneki asszonyainak életviteléről ad betekintést a látogatóknak.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.