Fokozottan figyelni kell a közutakon a szarvasok bőgési szezonjában

facebook megosztás

Bőven benn járunk már a bőgési szezonban, ami gyakorlatilag a vadászok egyik legnagyobb és legjelentősebb eseménye. Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, így több szempontból is fontos felhívni a közúton közlekedők és az erdőjárók figyelmét  az óvatosságra.

Ilyenkor a szarvasok emberi fogalommal élve szerelmesek – így kezdte mondanivalóját a bőgési szezonnal kapcsolatban Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője. A szarvasbőgés csúcsidőszaka szeptember 10 és 20-a közt van általában, de egész hónapban fokozott odafigyelésre van szükség a közutakon.

– Ilyenkor a szarvas élőhelyet vált, a bika elmegy máshova örökíteni, számíthatunk rá, hogy nappal is találkozhatunk mozgó, vonuló szarvassal. Elővigyázatosnak kell lenni különösen a közutakon közlekedőknek, mert éjszaka és nappal is találkozhatunk szarvassal, aki ilyenkor óvatlanabb, figyelmetlenebb, nincs tekintettel a járműveinkre – mondta el stábunknak Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője.

Nem csupán a közúton közlekedőktől, az erdőjáróktól is nagyobb odafigyelést igényel a bőgési szezon. Az erdőkben jelenleg intenzív vadászat zajlik, emellett a gombaszezon is ezekben a hetekben csúcsosodik ki.

– A vadászat fegyverrel történik, ami veszélyes dolog. Ezért a Zalaerdő külön felhívást tett közzé, és kéri a mezőgazdaságban, erdőkben dolgozókat, járókelőket, hogy szabadidős tevékenységük során legyenek arra tekintettel, hogy szarvasvadászat zajlik. Fegyveres tevékenység, kérjük szépen, hogy délután 4 és reggel 8 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak kint a területen – tette hozzá Páll Tamás.

A hagyományos, megyei trófeaszemle október közepén lesz Szentpéterföldén, ahol majd meg lehet csodálni az idei év legszebb és legértékesebb trófeáit.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.