Gázömlés volt az egerszegi finomítóban, gyakorlatban bizonyítottak a káresemény felszámolásában résztvevők

facebook megosztás

Gáz szivárgott az egyik vasúti tartálykocsiból a Mol Nyrt. Zalai Finomítójában, Zalaegerszegen. A létesítmény tűzoltói és dolgozói rövid idő alatt elhárították a veszélyt. Szerencsére ez csak az üzem Belső Védelmi Tervének gyakorlatán történt, amit a napokban tartottak a zalai megyeszékhelyen.

A MOL Nyrt. Zalai Finomítója katasztrófavédelmi engedély birtokában végzi tevékenységét a zalai megyeszékhelyen, a Zrínyi út 6. szám alatti telephelyén. Jogszabályi előírás alapján minden évben úgynevezett „Belső Védelmi Terv Gyakorlatot” tartanak, melynek egyebek mellett célja a telephelyen veszélyes anyagokkal kapcsolatos, a normáltól esetlegesen eltérő helyzetek megelőzésére, kezelésére való felkészülés. 

A szimulációs próba megfelelőségét a helyszínen a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági ellenőrei vizsgálták. Felügyelték például azt, hogy a rendkívüli eset következtében az üzem dolgozói betartják-e az előírt belső tevékenységi szabályokat. A Belső Védelmi Tervnek megfelelően a gázömlés észlelése után az üzem vezetője értesítette a Zala MKI főügyeletét, illetve a település polgármesterét, és megtörtént a veszélyzónában élő lakosság tájékoztatása is. A Belső Védelmi Terv gyakorlaton Takács Ottó tűzoltó ezredes, a Zala MKI igazgatója, illetve Szabó István tűzoltó alezredes, a ZMKI igazgatóhelyettese is részt vett. Utóbbi értékeléséből kiderült, hogy a káresemény felszámolásában résztvevők bizonyították felkészültségüket és tovább mélyítették együttműködésüket. 

Fontos tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok - amellett, hogy a tűzoltók felkészülését segítik - mindig a lakosság védelemét, biztonságérzetének növelését szolgálják – számolt be a szimulációs próbáról honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

(Borítókép: Illusztráció/MOL Nyrt. Logisztika)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.