Jön a nagy állami gázspórolás, 18 fokban didereghetnek a Miniszterelnökségen

facebook megosztás

Komoly állami spórolási programot jelentett be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Mint mondta, az elszabaduló energiaárak miatt 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az államigazgatásban és az állami vállalatoknál.

A kórházakra és a bentlakásos szociális intézményekre nem vonatkozik a korlátozás, mindenhol máshol viszont, minisztériumoktól a kormányablakokig jelentősen csökkenteni kell a gázfogyasztást. Mint újságírói kérdésre a miniszter elmondta, ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy 18 fokra fűtik csak fel az államigazgatás intézményeit. Azt viszont nem támogatja a kormány, hogy az államigazgatásban dolgozók otthonról végezzék a munkát, hogy ne kelljen a munkahelyeket fűteni.

Gulyás a lakosságot is arra kérte, hogy az észszerűség keretein belül mindenki bánjon óvatosan az árammal és a gázzal. A miniszter szerint nem az a probléma, hogy elfogyna a gáz, a magyar tározók több mint 65 százalékban fel vannak már töltve. A kérdés inkább az, hogy mennyiért lehet hozzájutni az energiához.

A 18 fokos fűtés az iskolákra egyelőre nem vonatkozik, de Gulyás szavaiból az derült ki, nincs kizárva, hogy ezekre is bevezetik ezt a korlátozást. Majd meglátjuk - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az illetékes minisztériumnak meg kell vizsgálnia a kérdést.

Ami a nem állami fenntartású szociális, oktatási és kulturális intézményeket illeti, Gulyás nem tudott igazán megnyugtató válaszokat adni, hogy a kormány segít-e, ha a fenntartó, adott esetben egy önkormányzat nem bírja a rezsiszámlákat. Kivételt képeznek persze az egyházi iskolák, mert Gulyás szerint a vatikáni szerződés szerint nekik mindent meg kell adni, amit az állami oktatási intézmények megkapnak.

A miniszter szerint, ha az intézmények fenntartói nem tudják megoldani a működést, akkor lesz olyan, amelyik be fog zárni. Ezt tanuszodákkal és kulturális intézményekkel kapcsolatban is elmondta. Hozzátette persze, hogy a kormány bárkivel tárgyal, az önkormányzatokra utalva, de túl sok konkrétumot nem árult el, hogy hogyan tudná és lenne hajlandó a kormány kisegíteni a bajba jutott önkormányzatokat. Kérdésre megemlítette, hogy nem kizárható valamilyen hitelkonstrukció, de egyelőre nincsenek tervek. Olyan viszont Gulyás szerint nem fordulhat elő, hogy egy önkormányzati cég csődje miatt valakinek a lakásában nem lesz fűtés. Ha ilyen eset állna elő, az állam közbe fog lépni.

Azt viszont elmondta, hogy a kormány lépni fog, hogy az MVM adjon ajánlatot az önkormányzatoknak. Ez azért érdekes, mert több önkormányzat is panaszkodik, hogy egyszerűen nem kap ajánlatot gáz- és áramellátási szerződésre. Ez nemcsak az önkormányzatok problémája, vendéglátósok is arról panaszkodnak, hogy nincs kivel megújítani a lejáró szerződéseiket, mert a szolgáltatók egyszerűen nem adnak ajánlatot.

Forrás: 444.hu

(Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.