Kanizsán is gondot okoznak az eldobott cigicsikkek

facebook megosztás

 

Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten. Az illegális szemetelés Kanizsán is jelentős probléma, és mint azt szerkesztőségünknek többen jelezték, már az Eötvös tér új okospadjainak környezetét is ellepi a cigarettamaradék.  

A cigicsikk könnyű hulladék, a szél elsodorja, és általában a virágágyásokban köt ki, összeszedni pedig nagyon nehéz, az egyik legnehezebb köztisztasági folyamat – hangsúlyozta Csendes Tamás, a Netta közterület-gondozási vezetője. A szakember megemlítette azt is, hogy mintegy 440 kuka van a városban, a megújult terekre is többet kiraktak, sokan mégsem tesznek két lépést sem azért, hogy ne a földre dobják a szemetet.

– Az a baj, hogy kézi erővel is nagyon-nagyon nehéz munka és folyamat ezt összeszedni. A Netta Pannonia ez ügyben tett lépéseket, géppark-, gépfejlesztés kapcsán. De egy ilyen csikkfelszedő, hulladékfelszívó gép az 10 millió forintba kerül. S ha hozzáteszem, hogy alapvetően illegális és büntethető a közterületi szemetelés, s azért is vagyunk kénytelenek fejleszteni, mert szemetelnek az emberek, akkor talán jobb lenne mindenkinek végiggondolni, hogy a saját környezetét mennyire és hogyan szennyezi –  világított rá Csendes Tamás, közterület-gondozási vezető.

A kanizsai közterület-felügyelők is rendszeresen kapnak bejelentéseket szemetelésről, de mint azt Bakonyi Tamás elmondta, csak tettenérés esetében büntethetnek. A helyi tapasztalat az, hogy a csikkek eldobálása leginkább a fiatalokra jellemző, de a hajléktalanok viselkedése is sok munkát ad a köztereseknek.

– A buszpályaudvar környékén most már több évre visszamenőleg vagy a rendőrséggel vagy a családsegítő központtal tartunk ellenőrzéseket. Pontosan azért, mert amíg várják egymást a gyerekek, addig rágyújtanak a cigarettára, és nem minden srác viszi el a legközelebbi kukáig a csikket, s nem ott nyomja el, hanem általában elpöcköli. De jellemző ez néhány hajléktalan személyre is, akik a város bármely pontján fel tudnak tűnni egy-egy padon. S ha hosszabb időt töltenek ott, akkor bizony előfordul, hogy körbeszemetelik a felületet –  mondta el stábunknak Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.   

A füstszűrőben található műanyag miatt bomlik le nagyon lassan a csikk, ezt a hozzáértők mintegy 10-12 évre teszik. A kanizsai szakemberek egyetértettek abban, a bírságolás helyett jobb megoldás lenne, ha mindenkinek eljutna a tudatáig, hogy az utcára dobott hulladékkal saját lakóhelyét szennyezi.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.