Kevés ügyben született döntés a mai közgyűlésen

Az utóbbi hetek gyakorlatát tekintve már nem is furcsa, hogy ismét ülésezett az önkormányzat. Szerény számú napirendet kellet megtárgyalni, így nem is nyúlt túl hosszúra a tanácskozás. Nem született döntés az olyan fajsúlyosabbnak számító témákban, mint a költségvetés, és a Kanizsa Médiaház helyzete a mai közgyűlésen. Nem sikerült dűlőre jutni a takarékossági csomag tekintetében sem. A képviselők legközelebb október 5-én tárgyalnak újra.  

15-ből most csak 13 képviselő vett részt az eredetileg csütörtökön esedékes közgyűlésen. A többségben levő ÉVE frakció két tagja, Károlyi Attila és Horváth Jácint  nem tudtak megjelenni a reggeli ülésen. A kisebbségben levő kormánypártiak teljes létszámban megjelentek, így a közgyűlés határozatképes volt. Ennek ellenére a kilenc tárgyalt napirendi pontból több is volt, amelyben nem született döntés. Ilyen volt a költségvetés ügye. Balogh László polgármester újra javasolta, hogy a Via Kanizsa Zrt-t illetve a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.-t összevonják. Az eddigiekhez képest új ötletként jött a Kanizsa Arénába megmentése érdekében, költöztessék a Medgyaszay Ház illetve a HSMK programjait a téli időszakban a sportcsarnokba. Az ellenzéki képviselők ezt a javaslatot leszavazták. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője kemény szavakkal fogalmazott stábunknak a döntések kapcsán.

– Azok a javaslatok, amiket mi letettünk azok végiggondolt, végig számolt javaslatok voltak, és nem a bosszúról szóltak, mint az ő általuk összeszedett javaslatok a cégek megszüntetéséről, munkahelyek megszüntetéséről beszéltek és intézmények áthelyezéséről. Arra tett indítványt a polgármester, hogy a Hevesi Művház költözzön át az Arénába, szóval ilyen eszement gondolataik voltak benne, úgy, hogy ezt sem a cégek vezetőivel, az intézmények vezetőivel nem egyeztették le – nyilatkozta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Az FC Nagykanizsa elnöksége által kért támogatási kérelmet szintén elutasították hét igen, öt nem és egy tartózkodó szavazattal, ahogyan az intézményi és vállalkozásai energiamegtakarítási intézkedési terv 1. változatára sem mondott igen a közgyűlés. Ez a programpont egy kisebb vitát is hozott. Bizzer András alpolgármester és Szabó Szilárd frakcióvezető szerint az ügyben létrehozott munkacsoport nem végezte jól a munkáját, Fodor Csaba válasza erre az volt, hogy Szabó képviselő is tagja volt annak a bizottságnak, de nem vett részt az ülésein. Ezt a napirendi pontot szintén tárgyalják majd a következő közgyűlésen.

– Gyakorlatilag azt a munkát kellett volna most elvégezni, ami polgármester úrra volt bízva és nem végezte el. A munkacsoport sorra meghallgatta az intézményvezetőket, ők megtették a javaslataikat. Ma gyakorlatilag a közgyűlés hozott volna egy olyan döntést, hogy az intézményvezetők ezeket a döntéseket dolgozzák ki és akkor ezeket az ajánlásokat tegyék meg – mondta el Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A mai ülés végén eldőlt, hogy a következő közgyűlést jövő szerdán rendezik. A mai történésekkel bővebben foglalkozunk a mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)