Kiemelten fontosak Kaposvár számára a török beruházások

Kaposvárra látogatott C. Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet, aki a városvezetővel tárgyalt a török beruházásokról – számolt be a kaposvarmost.hu.

Szita Károly a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, a nagykövettel egyeztetéseket folytattak a már épülő Şişecam üveggyárról, illetve a török hadiipari technológiáról is, hiszen hamarosan megkezdődhet Kaposváron a Gidrán típusú harckocsik gyártása.

A találkozón a városvezető úgy fogalmazott, hogy rendkívül fontosak a török beruházások, hiszen munkalehetőséget adnak a kaposvári embereknek. Emellett az új technológiákat is megismerhetjük és honosíthatjuk.

Ahogy arról a Kaposvár Most korábban beszámolt, a város keleti iparparkjában március közepén letették a Şişecam üvegcsomagolóanyag-üzem alapkövét, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.

A török Şişecam csoport kaposvári beruházása 85 milliárd forintból valósulhat meg, amihez a magyar állam 14 milliárd forintos támogatást nyújt. A tervek szerint 2023-ban már elkezdhetik a gyártást, az üzemben 330 új munkahely jöhet létre. A beruházással gazdasági értéket teremtenek a térségünkben, ahol a legmodernebb csúcstechnológiát alkalmaznak majd. Ezzel fejlődni fog a magyar és a kaposvári gazdaság is.

A gyár építési munkálatairól augusztusban számoltunk be legutóbb, akkor már jól haladtak a munkálatokkal, megkezdődött a létesítmény kialakítása. A projektvezető akkor úgy fogalmazott, hogy már 18 százalékos készültségben járnak az elkészült cölöpöket illetően, a teljes cölöpözéssel pedig várhatóan ősz végére fognak elkészülni.

Augusztus elején az is kiderült, hogy hamarosan újabb török gyár érkezik Kaposvárra. Szita Károly Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel még a nyáron a török fővárosba utazott, ahol a török ipari miniszterrel és a Nurol Makina hadiipari gyár vezetőivel tárgyaltak. Ennek a terméke, hogy hamarosan megkezdődik a Gidran típusú harckocsik kaposvári összeszerelése. Ennek köszönhetően Kaposvár a magyarországi hadiipargyártás fellegvára lehet, ami büszkeség számunkra, hiszen a városunk katonaváros.

Mint ismert, Kaposvár 2019-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy újraiparosítja a várost, amivel eddig jól halad. Ez abból is látszik, hogy sorra telnek be az ipari parkok, a régieket bővíteni kell, illetve újakat is építeni fognak. Szita Károly polgármester korábban kiemelte, az újraiparosítás azért is fontos, hogy magasabbak legyenek a jövedelmek és teljesüljön a teljes foglalkoztatottság, amivel jelenleg jól áll a város, rekordalacsony szinten van a munkát keresők száma.

Mindezt viszont csak akkor tudja Kaposvár elérni, ha olyan magasabb hozzáadott értékű termékeket gyártó üzemek érkeznek a megyeszékhelyre, amelyek felfelé húzzák a béreket. Ilyen a hadiipar gyár is.

Az eredeti cikkért kattintson»

Forrás: kaposvarmost.hu

(Borítókép: magyarepitok.hu)