Megemlékezést tartott a Nagykanizsai Zsidó Hitközség a Fő úti zsinagógában

Megemlékezést tartott a Nagykanizsai Zsidó Hitközség a Fő úti zsinagógában vasárnap. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából megrendezett eseményen a résztvevők megismerkedhettek a kanizsai zsidó közösség múltjával és jelenével, valamint Fejtő Ferenc - A zsidó és az úristen című könyvéből is hallhattak részleteket.

Vasárnap délután a résztvevők feleleveníthették régi emlékeiket, fennmaradt örökségeiket és megoszthatták saját, személyes történeteiket is, amelyek zsidó származásukból adódóan íródtak. Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközösség alelnöke szerint védeni és óvni kell kulturális örökségeinket, valamint fontos megemlékezni olyan emberekről is, akik sokat tettek a lakosság javaiért.

– A mai nap folyamán jól megidéztük a régi kanizsai zsidó származásúakat, beszéltünk az egykori híres és kevésbé híres emberekről. Beszéltünk azokról is, akiket régen elvittek és sajnos többé soha nem jöhettek vissza. Azt hiszem a városnak többet adtak, akárcsak a kultúrát, a gazdaságot, az ipart, a segélyezést és az oktatást kiemelem – nyilatkozta Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke. 

 A programon Fejtő Ferenc – A zsidó és az úristen című művéből is idéztek részleteket.

– Ez az egész kis mű, amelyet hangoskönyvben is megjelentettünk, tulajdonképpen Fejtő Ferenc vívódását a kereszténységgel és a zsidóságával kapcsolatban írta meg, mint egy lelkiismeretkönyv. Természetesen segítségül hívva a nagy görög filozófusokat és eszmetörténeti kultúrkincseket – fogalmazott Havas Judit irodalomtörténész. 

Havas Judit azt is elmondta, hogy Fejtő Ferenc művéből azokat a részeket olvasta fel, amelyeket anno az író sajátkezűleg jelölt meg későbbi előadások céljából.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)