Nyugat.hu: Szombathely nem adja az államnak a 21 milliárdos vízközművagyonát

facebook megosztás

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről a képviselők. De lehet, hogy ez sem állítja meg az állami einstandot.

Döntött a városi közgyűlés: Szombathely nem adja át a vízközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt.-ben lévő többségi tulajdonrészét, és vele a 21,5 milliárdos közművagyonát az államnak.

Az önkormányzat péntek délelőtt tartott rendkívüli közgyűlést az ügyben, a gyors döntésre azért volt szükség, mert a Vasivíz Zrt. hamarosan összehívja a taggyűlést, ahol a tulajdonosok álláspontja alapján a cégvezetés is meghozza a saját döntését.

Augusztus elején az állam csendesen ugyan, de elég határozottan bejelentkezett a közösségi tulajdonban lévő vízközműcégekért. A döntően önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók nehéz helyzetben vannak, hiszen a rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt veszteségesek, az emelkedő energiaárak pedig tovább rontják a helyzetüket.

Az állam minimum 5 százalékos tulajdonrészt akar szerezni a cégekben, és azt ígérték, ha ezt megkapják, akkor tőkeemeléssel kisegítik a szolgáltatókat.

Az államnak most is van 4,2 százalékos tulajdonrésze a Vasivízben, így ha valamelyik kistulajdonos önkormányzat hajlandó lemondani a tulajdonrészéről, az állam megkaphatja az 5 százalékos tulajdonrészét.

De ha az állam pénzt ad a Vasivíz üzemeltetéséhez, annak ára van. Ez a pénz ugyanis alaptőke-emelésként érkezik, ami módosítja a cég tulajdoni arányait. A Szombathely tulajdonában lévő, 52,9 százalékos tulajdonrészt jelentő részvények értéke 620 millió forint. Ha az állam ennél nagyobb tőkeinjekciót ad, akkor többségi tulajdonos lesz a Vasivízben.

A rendkívüli közgyűlésen Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója azt mondta, információik szerint az állam nem is többségi tulajdonrészt akar a vízközművekben, hanem a tőkeemelés ellenértékeként úgynevezett aranyrészvényt, azaz rendkívüli jogosítványokat kér. Ezzel pedig az önkormányzatok jogai csökkennének.

Nemény András polgármester azzal érvelt, hogy az önkormányzat nem csak a tulajdonrészét, hanem a jelenleg 21,5 milliárd forintra becsült vízközművagyonát is elveszítené. A polgármester szerint egy ekkora vagyonvesztést nem lehet elfogadni, és nem is lehet dönteni róla ilyen hirtelen.

Azt is elmondta, hogy a Vasivíz bérleti konstrukcióban használja az önkormányzati közművagyont. A cég bérleti díjat fizet a városnak az önkormányzati rendszer használatáért, amit azonnal át is helyeznek a fejlesztési alapba.

Ebből az alapból teljesíti a Vasivíz az önkormányzat kéréseit, így például azt, hogy az ipari területeken eladásra kijelölt ingatlanoknál kiépítik a víz- és csatornarendszert. Ebben az alapban jelenleg 100 millió forint van, amit szintén át kellene adni az államnak a Vasivíz tulajdonrészével együtt.

Nemény hozzátette, a tulajdonos önkormányzatokkal történt egyeztetésen szinte egyhangú vélemény alakult ki, a jelenlévő polgármesterek is közölték, hogy nem adják át a közművagyont. De a szombathelyi polgármester hozzátette, vannak olyan települések, amelyek 1 százalék körüli tulajdonrésszel bírnak, elképzelhető, hogy közöttük lesz olyan, aki hajlandó attól megválni, és így az állami tulajdonrész mértéke átlépheti az 5 százalékot.

Nemény kijelentette, amíg csak lehet, ragaszkodnak a Vasivíz Zrt.-ben meglévő tulajdonrészükhöz és a vízközművagyonhoz. A közgyűlési többség, az Éljen Szombathely!-frakció végül megszavazta, hogy utasítsák el az állami kérést, a Fidesz-frakció tartózkodott.

A lakossági fogyasztókat mindez egyelőre nem érinti, majd csak akkor, ha a kormány kivezeti vagy módosítja a víz- és szennyvízszolgáltatás hatósági árait. Amire azért jó esély van, látva az energiaárak növekedését.

Az már más kérdés, hogy adott esetben a várható állami tőkeinjekció elég lesz-e a működési zavarok kiküszöbölése mellett a régóta szükséges, de a rezsicsökkentés következtében elmaradt karbantartásokra, felújításokra.

Forrás: nyugat.hu

(Borítókép: Kiss Tamás/nyugat.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.