Online formában is részt lehet venni az idei népszámláláson

Tízévente, egy mindannyiunkat érintő, általában ismétlődő adatgyűjtés indul október harmadikától az egész országban. A népszámlálást egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, amely kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, és még sok fontos adatról. 

Az előkészületi munkálatok a hivatalokban már a nyáron megtörténtek, ezek a számlálóbiztosi tagtoborzást jelentették. A számlálóbiztosok előre egyeztetett időpontban keresik fel azokat a lakosokat, akik nem éltek az online önkitöltés lehetőségével. A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk – mondta Borka Beáta népszámlálási koordinátor.

–  A népszámlálásról annyit kellene elmondani, hogy ez mindenki számára kötelező. Tehát mindenkinek adatot kell szolgáltatnia, ugye aki nem szolgáltat adatot annak megvannak a jogkövetkezményei. Milyen szakaszokból áll, ez nagyon fontos a lakosság számára. Az internetes önkitöltési lehetőség az október 1-től október 16-dikáig tart, utána jön, a terepmunka a számlálóbiztosokkal – tette hozzá Borka Beáta.

 A népszámlálás eredményei számos területen hasznosulnak. Az idei évtől egy új témakörrel bővült a személyi kérdőív, a digitális jártassággal, ami tovább növeli a népszámlálási adatok skáláját.

–A kérdőív alapvetően 2 részből tevődik össze, a lakás kérdőív és a személykérdőív. A személyi kérdőív tartalmaz olyan adatokat amelyek kötelező jellegűek és olyan adatok amelyeket önkéntesen kell megadni. Ilyen a vallás, fogyatékosság, egészségi állapot- hangsúlyozta Borka Beáta.

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe és a hatályos jogszabályok szerint azt mindenkinek kötelezően meg kell tennie. Minden további információt megtalálnak a KSH hivatalos honlapján.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)